lams-pides

lams-pides
Recepten, foodstyling: Lucy Nunes, Tracey Pattisons, Styling: David Morgan, fotografie: Ben Dearnley

In het nieuwe nummer van delicious. gaan we voor comfort. Een voorproefje geven we je hieronder: lams-pides!

De zomer is weer verleden tijd en de koude herfstdagen staan voor de deur. Met dit nieuwe nummer kom je het nieuwe seizoen comfortabel door. Bestel ‘m hier!

lams-pides

aantal 6 | hoofd, hoofdgerecht | weekend | turks |
Het woord gehakt staat precies voor wat het is: zeer fijngemaakt. Van kip tot rund, lam, varken of kalkoen: gehakt is super veelzijdig. Lamsgehakt is minder bekend maar zo lekker smaakvol en sappig: deze Turkse pides worden blijvertjes.
Voorbereiding1 hour
Kooktijd25 minutes
rijzen en rusten1 hour 45 minutes
Totale tijd3 hours 10 minutes

Kookgerei

  • standmixer met deeghaak

Ingrediënten

  • 2 tl gedroogde gist
  • 2 tl kristalsuiker
  • 600 g bloem + extra om mee te bestuiven
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 1 aubergine in 1-cm stukjes
  • 400 g lamsgehakt
  • 1 el gemalen komijn
  • 200 g geraspte kaas (oude kaas of een mix van mozzarella parmezaan en cheddar)
  • 1 groot ei op kamertemperatuur, losgeklopt
  • 1 rode ui in halve dunne ringen
  • 1 el sumak
  • 1 el granaatappelmelasse
  • 1 el rodewijnazijn
  • 125 g gemengde kerstomaten in plakjes
  • korianderblaadjes voor erover

Instructies

  • Meng voor het pide-deeg 350 ml lauw water, gist en suiker in een grote kom. Bedek met een theedoek en laat ± 10 min. rusten op een warme plek tot het schuimt.
  • Doe de bloem met 1 tl zout en 1 el olijfolie in de kom van de standmixer, voeg daarna het schuimende watergistmengsel toe. Kneed op lage snelheid tot alles is gemengd, verhoog dan de snelheid ietsje en kneed 8-10 min. tot het deeg zijde zacht aanvoelt. Of kneed met de hand ± 10 min. Doe het deeg in een grote kom. Dek af met plasticfolie. Laat ± 1 uur en 30 min. rijzen op een warme plek tot het volume is verdubbeld.
  • Verhit intussen de 2 el olie in een grote koekenpan op hoog vuur. Voeg de aubergine toe en roerbak ± 5 min. tot goudbruin en zacht. Bestrooi met zout en peper. Schep de aubergine uit de pan en verwarm de pan opnieuw op hoog vuur. Voeg het gehakt toe en bak ± 8 min. tot rul, goudbruin en gaar. Voeg de komijn toe en breng op smaak met zout. Bak nog ± 1 min. al roerende, tot het mengsel droog is. Haal de pan van het vuur.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Verdeel het deeg op een licht bebloemd oppervlak in zes gelijke porties. Bestuif de bovenkanten lichtjes met extra bloem, rol dan elk deel met een bebloemde deegroller uit tot een 24 cm-lange ovaal, 15 cm breed in het midden en 4-5 mm dik. Verdeel de 6 ovalen over twee met bakpapier beklede bakplaten.
  • Verdeel de kaas gelijkmatig over de pides maar laat een 2 cm-rand vrij. Verdeel het gehaktmengsel en de aubergine erover. Vouw de deegrand omhoog, druk over de vulling om alles op zijn plaats te houden, knijp en draai de uiteinden van de ovaal strak dicht, zodat in het midden de vulling nog zichtbaar is. Bestrijk het deeg met het ei. Bak ± 25 min. draai halverwege de bakplaten, tot de korst glanst en goudbruin is. Haal uit de oven. Laat ± 5 min. rusten op de bakplaten.
  • Meng ondertussen de ui, sumak, granaatappelmelasse en azijn in een middelgrote kom. Breng op smaak met peper en zout en laat ± 15 min. staan op kamertemperatuur. Schep af en toe om tot de ui zacht is en een dressing is ontstaan. Schep het uimengsel en de dressing over de warme pides. Beleg met de kerstomaatjes en bestrooi met korianderblaadjes. Serveer warm, in grote stukken gesneden.

Voedingswaarde

calorieën: 705kcal
eiwit: 55g
vet: 24g
koolhydraten: 82g
auteur: delicious.
Recepten, foodstyling: Lucy Nunes, Tracey Pattisons, Styling: David Morgan, fotografie: Ben Dearnley
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Dit gerecht komt uit het nieuwe nummer: delicious. editie 10 – 2024 (tijdschriftnu.nl)