toppings voor op je gerechten: 6 ideeën om je maaltijd next level te maken

toppings voor op je gerechten: 6 ideeën om je maaltijd next level te maken
RECEPT: YVETTE VAN BOVEN | FOTOGRAFIE: ERIC VAN LOKVEN | STYLING: CYN FERDINANDUS | BEREIDING: BART STUART.

Er zijn zoveel verschillende toppings die je gerecht net dat beetje extra kunnen geven. Of je nu houdt van knapperige broodkruimels, een frisse dressing of wat extra pit, de juiste topping kan de textuur, smaak en presentatie van je maaltijd compleet veranderen.

Jamie Oliver: ‘Geef je gerechten een extra dimensie met deze supereenvoudige smaaksensaties – ze zijn makkelijk te maken, maar maken absoluut het verschil.’

Gekruid broodkruim

Door broodkruimels met een beetje olie, kruiden en knoflook op te bakken, kun je heerlijke smaak, textuur en dynamiek toevoegen aan salades, stoofgerechten en pasta om er maar een paar te noemen. En omdat brood eenvan de meest verspilde voedingsmiddelen is, sla je twee vliegen in één klap. Oudbakken broodkruim is naturel trouwens ook hartstikke lekker.

Citrus

Investeer in een fijne rasp, want een paar schilletjes kunnen een gerechtenorm opwaarderen en het ziet er bovendien leuk uit. Een kneepje sap ismeestal al genoeg om je smaakpapillen te kietelen.

Bekijk ook: 10x soeptoppings die van je kom soep een feest maken

Verse salsa’s

Een goede salsa – of die nu grof of glad is – kan prachtige kleuren, levendigheid en frisse smaken aan een gerecht toevoegen. Ik kan niet zonder: het is fantastisch om de smaakpapillen wakker te schudden.

Ik gebruik altijd fijngehakte kruiden, rijpe tomaatjes en een zuurtje – in de vorm van azijn of citrussap – een snufje zeezout en zwarte peper en eventueel wat fruit als zoetje. Pas de consistentie aan op het gerecht waar je het bij serveert.

Yoghurt met iets extra’s

Ik vind het lekker om gerechten afte maken met een verfrissende schepyoghurt, op smaak gebracht met contrasterende ingrediënten als pittige harissa, pesto, pasta’s, olijven, zongedroogde tomaten, tahin, chutney of augurken. Zie het als een yin-yang van smaken om je gerecht mee te pimpen.

Pepers uit de diepvries

Vries chilipepers die bijna overrijp zijn in en rasp ze fijn over gerechten om ze een subtiele kick te geven. Perfect voor marinade, door sauzen en stoofgerechten. Gember kun je op dezelfde manier verwerken.

Tempers

Een echt interessante manier om gerechten last minute een stevige smaakinjectie te geven. Het bestaat in zijn simpelste vorm uit licht geroosterde specerijen, kruiden en aromatische ingrediënten, opgewarmd in een scheutje olie. Het wordt meestal over curry’s gesprenkeld, en is ook heerlijk over geroosterde groenten, soep en salade. Gebruik je fantasie en probeer het eens!

Hieronder vind je een aantal recepten waar je deze topping tips mee kunt uitproberen:

spekspiesen met honing-sojamarinade
Houd je van heet & snel? Steek dan eerst de BBQ aan of zet de grillpan op het vuur! Deze spiesen heb je zonder veel poespas zo op tafel. Met vlees, vis of groenten maak je de lekkerste combi’s; van halloumi met perzik, zalm met miso tot kip met harissa. Om daarna – helemaal mellow – de lange avond buiten wijn te drinken.
Deze spekspiesen met honing-sojamarinade zijn de perfecte combinatie tussen umami en een vleugje zoet, waardoor ze gegarandeerd een succes zijn!
naar recept
bbq hapjes spekspiesen honing soja
koolraapsoep met miso en roggebroodkruim
De miso geeft een heerlijke umamismaak aan deze supersnelle koolraapsoep, die ook nog eens vegan is.En de restjes koolraap? Die gaan in deze gratin met pastinaak en salie.Nog meer weten over miso? Lees hier alle ins & outs!
naar recept
Koolraapsoep met miso
volkorenspaghetti met sinaasappel, walnoten & pecorino van Yvette van Boven
Yvette kookt graag met fruit. Deze keer zet ze sinaasappels in de spotlights. Dit fruit gaat door haar volkorenspaghetti met walnoten en pecorino. Fruit en hartig: wat een topcombi!
naar recept
volkorenspaghetti met sinaasappel yvette van boven
tartare van buikspek met misoboter, sinaasappel en gember
Deze Japanse variant van de klassieke tartare is een explosie van smaak. Nog zo’n lekkere Aziatische variant: steak tartare met gember en sesamolie.
naar recept
tartare van buikspek misoboter sinaasappel gember - delicious
gehaktballetjes van lamsvlees met komkommeryoghurt
Lamsvlees, Janneke is er dol op, vooral gegrild van de bbq of in een stoof. Deze gehaktballetjes zijn een lekker alternatief voor drukke dagen waarop bbq en stoof geen optie zijn.
naar recept
Lamsgehaktballetjes met komkommeryoghurt en kruiden-speltbroodjes
Kipkebabs en gepofte aubergine met harissaolie
Thuis eten is bij delicious.friend Janneke Philippi vrijwel elke dag iets fijns, dat laat ze je elke maand zien. Met vandaag al veel voorpret voor ons feestnummer, vol zomerse feestgerechten. Zoals deze kipkebabs met gepofte aubergine en harissaolie.
naar recept
kipkebabs aubergine harissaolie - delicious

Lees ook: groene soepen voor extra vitaminen: 18 recepten