gekneusde komkommers met dukkah pitabrood

gekneusde komkommers met dukkah pitabrood
RECEPTEN: ALICE ZASLAVSKY | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Voorkeur: vegetarisch

aantal 4 | bijgerecht, lunchgerecht | | | vegetarisch

Met brood geef je elk gerecht meer structuur en body. Gooi oud brood dus niet weg, maar geef het – no waste! – een nieuwe bestemming. Bijvoorbeeld in deze fattoush-achtige salade met sumak en dukkah.

Kooktijd:25

oven10

Totale tijd:35

Ingrediënten

  • 3 pitabroodjes
  • 3 el olijfolie
  • 1 el dukkah
  • 500 g minikomkommers
  • 250 g gele kerstomaatjes, gehalveerd
  • 1 kleine gele paprika zonder zaadlijsten, in dunne reepjes
  • 1 dikke bosui, in dunne ringen
  • sap van 1 citroen
  • 1/4 tl sumak
  • 1/2 bosje munt, blaadjes geplukt
  • 35 g krenten

dressing

  • 1 el tahini
  • 90 g yoghurt (5 el)
  • 1 tl vloeibare honing
  • 1-2 tenen knoflook, geperst

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Leg de pitabroodjes op een bakplaat en bestrijk ze aan beide kanten met de olie. Bestrooi ze met dukkah en zee- zoutvlokken. Bak ze 8-10 min. tot ze knapperig zijn. Laat afkoelen.
  3. Leg de komkommers op een stevige snijplank en kneus ze met de deegrol- ler of het lemmet van een koksmes. Doe ze in een kom en voeg de tomaatjes, paprika, de bosui, het citroensap en wat zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper toe.
  4. Doe alle ingrediënten voor de dressing in een kleine kom, voeg 2-3 el water toe en roer glad. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  5. Breek het dukkah-pitabrood in stukken. Voeg ze vlak voor serveren toe aan de komkommersalade en schep om.
  6. Schep de salade op een schaal. Besprenkel met de dressing en bestrooi met sumak, munt en krenten.

Voedingswaarde

  • calorieën: 284 kcal
  • eiwit: 4 g
  • vet: 11 g
  • koolhydraten: 33 g

RECEPTEN: ALICE ZASLAVSKY | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS.

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Maak paneermeel van oud brood voor deze lekkere scotch caesar salade