paella

paella
RECEPTEN: PHOEBE WOOD | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS.

Bijna iedereen houdt van rijst. Daarom onze wereldfavoriet: Spaanse paella met garnalen, inktvis en geurige uitgebakken chorizo.

aantal 4 | hoofdgerecht | | spaans |
Rijst is misschien wel een van de simpelste ingrediënten die je kent. Het neemt veel smaakmakers op tijdens het koken, dé manier dus om een rijk en geurig gerecht als paella van te maken.
Kooktijd1 hour 20 minutes
Totale tijd1 hour 20 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: paellapan met deksel of grote wok met deksel

Ingrediënten

  • 100 ml extra vergine olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 4 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1/3 bosje bladpeterselie blaadjes geplukt, steeltjes fijngesneden
  • ± 150 g chorizo, in blokjes
  • 1 el tomatenpuree
  • 250 g kerstomaatjes
  • 1 tl saffraandraadjes
  • 1 1/2 tl gerookte-paprikapoeder
  • 200 g gepelde rauwe garnalen
  • 2 kleine pijlinktvissen, schoongemaakt en kleingesneden
  • 500 ml visbouillon
  • 200 g paellarijst*
  • 400 g venusschelpen, schoongemaakt

Instructies

  • Verhit de olie het liefst in een grote paellapan (wij nemen een pan van 37 cm Ø, met een bodem van 30 cm Ø) of een grote hapjespan op matig tot laag vuur. Bak hierin de ui met de knoflook, peterselie- steeltjes en chorizo al omscheppend ± 10 min. Voeg de tomatenpuree toe en schep ± 2 min. om. Voeg de tomaatjes, saffraan, het paprikapoeder, de garnalen en pijlinktvissen toe. Schep 2 min. om en voeg de bouillon toe. Breng aan de kook en voeg de rijst toe.
  • Draai het vuur wat lager en kook de paella 25 min. Draai het vuur halfhoog, verdeel de schelpen over de rijst en druk ze er een beetje in. Stoom ze afgedekt in 5-6 min. gaar, zodat de schelpen openen. Haal exemplaren die gesloten blijven eruit. Neem de deksel van de pan en verwarm de paella nog 5-6 min. zodat hij aan de onderkant een korstje krijgt. Bestrooi met peterselie en serveer.

Voedingswaarde

calorieën: 669kcal
eiwit: 32g
vet: 39g
koolhydraten: 48g
auteur: delicious.
* Paellarijst is rijst uit de Spaanse regio Valencia. Een bekende soort is bombarijst. Door het grote absorptievermogen is deze rijst ideaal voor paella. Je koopt paellarijst in grotere supermarkten, Spaanse delicatessenwinkels en online.
RECEPTEN: PHOEBE WOOD | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Ook een fantastisch rijstgerecht: maqloubeh – Palestijnse omgekeerde rijst