Beurre noisette is de Franse klassieker die gerechten een boterige en notige smaakboost geeft. Dat notige en die hazelnootkleur zijn ook verantwoordelijk voor de naam. Letterlijk betekent het hazelnootboter.
Beurre noisette heb je zo gemaakt
Smelt boter op halfhoog vuur, laat het zachtjes een paar minuten koken tot de witte bezinksels een hazelnootkleur krijgen. Zet het vuur niet te hoog en blijf bij je pan want de bezinksels kunnen in no-time aanbranden. Een indicatie dat je klaar bent is het geluid. Hoor je geen gepruttel meer, dan is je beurre noisette zo goed als klaar, dat komt omdat het water in de boter dan helemaal is verdampt.
Neem van het vuur en voilà: je beurre noisette is klaar voor gebruik. In Frankrijk gaat het in financiers (cakejes) of snelle saus voor vis en groenten.
Variaties
• Maak geklopte boter door je beurre noisette koud te laten worden en met een mixer luchtig te kloppen. Lekker met zeezout.
• Meng de bruine boter door roomijs voor een extra romige, notige smaak.
• Zeef beurre noisette, laat helemaal afkoelen en gebruik in plaats van boter in je favoriete botercrèmerecept. Vanille-, chocolade- of mokkabotercrème krijgen allemaal net iets extra’s.
Nog meer tips
• Gebruik echt lekkere ongezouten boter, het liefst beurre de baratte.
• Een pan met lichte bodem zorgt ervoor dat je kan zien wanneer de boter verkleurt.
• Roer regelmatig voor een regelmatige bruining.
• Neem de pan liever iets te vroeg dan te laat van het vuur, je bezinksel zal nog wat doorgaren.
• Schenk de boter meteen over in een kom, zo stop je de garing snel en koelt het sneller af.
• Zeef de warme boter als je geen bruine stukjes in je gerecht wilt.
Recepten met beurre noisette
Financiers zijn Franse cakejes op basis van amandelmeel en beurre noisette. Net na het bakken is de financier aan de buitenkant lekker knapperig en van binnen nog heerlijk smeuïg. Probeer ook deze geweldige chocolade financiers van koekjeskoning Rutger van den Broek.
naar receptRoggemeel én beurre noisette geven deeg een diepe notige smaak. Perfect bij het frisse zuur van citroen.
naar receptZachte amandelcake met frisse rabarber en een sticky gekaramelliseerd dakje. Heb je al trek gekregen?
naar receptKnalgroene spaghetti die van je bord popt! Vanja van der Leeden reist in haar laatste boek de hele Italiaanse laars door, kookt overal met chefs én geeft haar eigen funky twist aan klassieke gerechten. De beurre noisette kun je 1-2 dagen eerder maken. Voor een vega-variant vervang je de ansjovis voor 1-2 el fijngesneden ontzouten kappertjes. Geen burrata? Vervang ‘m door ricotta of gepocheerd ei. De cavolo nero kun je vervangen door boerenkool.
naar receptOerhollandse ingrediënten maar een onalledaagse smaakcombinatie.
naar receptSchorseneren worden ook wel huisvrouwenleed genoemd, vanwege het kleverige sap dat vrijkomt bij het schillen. Het zorgde ervoor dat ze in de vergetelheid raakten, want voor de Tweede Wereldoorlog stonden ze bij iedereen op tafel. Wij maken er graag puree van, als winters bijgerecht met een handvol walnoten.
naar receptLees ook: dit is het verschil tussen boter, margarine, olie & ghee





