kaya danish pastry

kaya danish pastry
RECEPTEN: HESTER DE GOEDE | FOTOGRAFIE: CHANTAL ARNTS | STYLING: LAURA VIJSELAAR | FOODSTYLING: OSCAR DE LINT.
aantal 4 | gebak, zoet | | aziatisch, maleisie |
Ontbijtklassieker uit de Maleisische en Singaporese keuken is romige jam van kokos, suiker en pandanblad. Wij vullen danish pastries met de jam. Eenmaal kaya geproefd, dan ben je hooked en wil je het op alles!
Kooktijd30 minutes
oven + afkoelen1 hour 25 minutes
Totale tijd1 hour 55 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: blender, uitsteekring van 10 cm Ø, 4 uitsteekringen van 5 cm Ø, blindbakbonen (of droge rijst)

Ingrediënten

  • 8 plakjes diepvries roomboterbladerdeeg, ontdooid
  • 75 g blauwe bessen, de helft gehalveerd
  • poedersuiker, om mee te bestrooien

kaya-jam

  • 7 pandanbladeren (toko of online)
  • 200 ml kokosroom
  • 4 eidooiers
  • 50 g witte kokosbloesemsuiker* (supermarkt, natuurwinkel of toko)
  • 50 g kristalsuiker*
  • limoensap, naar smaak

Instructies

  • Maal voor kaya-jam de pandanbladeren en kokosroom in de blender tot pulp. Schenk het mengsel door een zeef en duw met een bolle kant van een lepel alle kokosroom uit de pulp en vang op. Schenk de kokosroom terug in een pan.
  • Klop de eidooiers in een kom los met beide soorten suiker. Breng de geïnfuseerde kokosroom tegen de kook aan. Giet al roerend de helft bij het eidooiers, roer even los en schenk dan weer terug bij de rest van de kokos- room in de pan. Laat al roerend zachtjes koken tot een gebonden custard. Breng op smaak met een snufje zout en limoensap. Schep in een kom en leg een vel plasticfolie direct op de kaya-jam zodat er geen vel vormt. Laat afkoelen en opstijven in de koelkast tot gebruik.
  • Verwarm intussen de oven voor op 200oC. Leg twee plakjes bladerdeeg op elkaar en steek met de grote steker een cirkel uit het deeg. Herhaal met de rest van het deeg. Leg de cirkels op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats de kleine uitsteekringen in het midden van de cirkels. Prik gaatjes in de middelste cirkel en vul met een stukje bakpapier en blindbakbonen. Bak 15-20 min. in de oven tot de buitenrand mooi gerezen is. Neem uit de oven en verwijder de ringen en blindbakbonen. Bak nog 5 min. in de oven tot het deeg in de holtes helemaal gaar is. Laat de bladerdeegbodems 1 uur afkoelen.
  • Verdeel de kaya-jam over de holtes, garneer met de blauwe bessen en bestrooi de randen met poedersuiker. Bewaar de rest van de kaya-jam koel, en smeer bijvoorbeeld traditioneel op witte toast.

Voedingswaarde

calorieën: 856kcal
eiwit: 9g
vet: 48g
koolhydraten: 98g
auteur: delicious.
* Je kunt ook alleen 100 g kokosbloesemsuiker gebruiken en de kristalsuiker weglaten, liefst de witte variant voor de kleur van de jam, deze vind je bij de toko.
TIP Kun je geen pandanblad vinden, neem dan een paar druppels pandanextract. Je kunt het extract direct aan de kokosroom toevoegen.
TIP Vorm van de restjes bladerdeeg een bolletje en rol uit tot een lap van 0,5 cm dikte. Bestrijk met wat olijfolie en bestrooi met geraspte kaas, sesam en maanzaad en snijd in vierkantjes of driehoekjes. Bak af en serveer als zoutje bij een borrel.
RECEPTEN: HESTER DE GOEDE | FOTOGRAFIE: CHANTAL ARNTS | STYLING: LAURA VIJSELAAR | FOODSTYLING: OSCAR DE LINT.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Ken je het lievelingskoekje van Máxima al?