‘Ik houd niet zo van kiezen. Maar als ik aanschuif in een van mijn favoriete mezze-restaurants in Beiroet, krijg ik standaard eerst de vraag: tabouleh of fattoush?‘ zegt Merijn Tol over fattoush in het nieuwe nummer van delicious. ‘Vervolgens serveert een elegante ober een pluk knalverse salade. Die eet je eerst, met aandacht, voor je verdergaat.‘
Merijn: ‘Een friszure salade. Van romainesla in repen, rijpe tomaat en kleine mediterrane komkommer in niet te grote, niet te kleine stukken, soms radijs, soms lente-ui of rode uit heel fijngesneden, verse peterselie en munt.
En: in het Midden-Oosten hoort er standaard mediterrane postelein in. Plus royaal knapperig geroosterd of gefrituurd Libanees brood in stukjes én een rijke friszure dressing van granaatappelmelasse, citroensap, olijfolie, veel sumak en een hint van knoflook die het afmaakt.
Je serveert een fattoush à la minute als hij perfect op smaak is. Zo ervaar je een fris zoetzure, knapperige explosie waar je instant een goed humeur van krijgt. Een salade om verliefd op te worden.’
In het mei 2024-nummer van delicious. vertelt Merijn in haar Merijns Mediterrannee meer over mediterrane postelein, sumak, de dressing én de geschiedenis van fattoush. Merijn: ‘Er zijn twee verhalen: eentje plausibel en de andere leest als een romantische film.’ Nieuwsgierig geworden?
Bestel het nummer hier om dit alles te lezen!
Hét recept voor ruige fattoush
In het mei-nummer van delicious. deelt Merijn ook haar recept voor ruige fattoush met snelle pickles, smashed komkommer, koriander & granaatappeldressing. Waar wacht je nog op?
Nummer nog niet in huis? Maak in de tussentijd één van deze fattoush-recepten uit ons archief:
Lees ook: Merijns Méditerranée: 8 heerlijke recepten van Merijn Tol