Rabarber, een favoriet lente-ingrediënt, komt het beste tot zijn recht in een rabarbertaart. Zeg nou zelf: met zijn zoetzure smaak en prachtige roze kleur kan een rabarbertaart eigenlijk niet teleurstellen – vooral niet met deze recepten.
Een traktatie om te krijgen én uit te delen. Als de roze stengels weer volop verkrijgbaar zijn, beginnen onze handen spontaan te jeuken. Wat gaan we dit seizoen bakken? Want hoewel rabarber ook echt heel lekker is in hartige gerechten – in een dressing bij vis! – is rabarbertaart toch wel een beetje het summum van lente zoet.
Zoete, romige custard in combinatie met de sappige, knapperige stelen – beetje zuur, beetje zoet – is een lieveling onder de rabarbertaarten. De zonnige kleuren maken het een uitstekende keuze als dessert wanneer er iets speciaals te vieren is, of als lekker taartje voor bij de koffie en thee om doordeweeks van te snoepen (niet dat de rabarbertaart het langer dan twee dagen volhoudt voordat-ie op is).
Het deeg
Het geheim van een perfecte rabarbertaart begint bij het deeg. Kies voor een boterachtig, kruimelig korstdeeg: je wil iets knapperigs om te contrasteren met de zachte vulling. Voeg dus niet te veel boter toe aan het deeg, want hoe meer vet een deeg bevat, hoe zachter en bros het resultaat zal zijn.
Afgezien van een goed snufje zout heeft het deeg geen specerijen nodig. De rabarber moet de show stelen, want het is ten slotte een rabarbertaart. Maar je kunt een vleugje citroenrasp, vanille, kardemom of gember toevoegen, dat past er heel goed bij. Nog een tip: bestrijk de blindgebakken bodem in met eiwit, dat laagje werkt als een barrière tussen het deeg en de vulling en voorkomt een soggy bottom.
Custard: de klassieke combinatie
Custard slaat een romige brug tussen de knapper van het deeg en de zoetzure rabarber. In een rabarbertaart kun je de custard garen op het vuur en daarna op de taartbodem gieten, of de custard bakken in de oven. Dat laatste heeft onze voorkeur want daar krijg je zo’n lekkere wiebel van.
Custard kan worden gemaakt met hele eieren of alleen eigeel; eigeel en eiwit hebben een vergelijkbare kracht om te verdikken, maar eigeel geeft een diepere kleur, en een rijker, fluweelachtiger smaak en textuur. Eiwitten zijn juist steviger maar geven een minder dichte, meer gelatineuze consistentie. Een mengsel van hele eieren en eigeel is wat ons betreft de gulden middenweg.
Voor custardtips en recepten:
5x rabarbertaart recepten
Naast het klassieke rabarber-en-deeg duo zijn er talloze andere combinaties mogelijk. Probeer bijvoorbeeld eens een vleugje gember toe te voegen aan de rabarber voor een extra kick, of combineer de taart met een bolletje vanille-ijs. Lekker luxe!
Bekijk ook: de 27 lekkerste desserts met drank voor boozy feestdagen