Ben je gek op witlof uit de oven? Dan hebben we maar één advies: maak ’t, nu het nog kan. Want met de lente voor de deur, loopt het seizoen van de witte schuitjes af.
Inmiddels is witlof jaarrond verkrijgbaar in Nederland. Wil je graag groenten eten uit het seizoen, dan moet je opschieten. Natuurlijk hebben we voor de liefhebbers een paar recepten in de aanbieding: met bechamel, zonder bechamel, met spekjes of vegetarisch. Voor ieder zit er wel iets bij. En, volg je deze recepten, dan wordt het sowieso lekker. Alle delicious.-recepten worden uitvoerig getest door onze redactie.
Witlof koken
Tip: kook witlof vooral niet. In de groente zit van zichzelf al veel vocht. Kook de witlof voordat je ‘m in de oven zet, dan wordt het vaak een natte bedoening. Wil je de witlof garen, voordat je hem – bijvoorbeeld lekker klassiek met kaas en ham – in de oven zet? Braiseer de groente dan. Ofwel: kort aanbakken en afblussen met een béétje water. Vervolgens dep je de stronkjes droog met wat keukenpapier.
Ben jij wel toe aan wat variatie? Hieronder vind je zes van onze favoriete recepten met witlof.
Witlof uit de oven
geroosterde witlof met gehaktballetjes & kruiden-pepersaus
Deze geroosterde witlof met gehaktballetjes en kruiden-pepersaus is niet te versmaden. En zoals we van Janneke gewend zijn is ook dit gerecht weer heerlijk simpel & snel. Ideaal dus voor doordeweeks.
bruschetta met burrata – zoetzure, geroosterde witlof en selderijharten
Een bruschetta (of Italiaanse open sandwich) als voorgerecht, antipasti of tussendoortje, is de perfecte manier om van seizoensgroenten te genieten wanneer deze op hun best zijn. Jamie: 'Ik vind het van een portie lef getuigen om gewoon een goed ingrediënt op een broodje als voorgerecht te serveren – wat een fantastische traditie!'Maak deze verrukkelijke pepersteak als hoofdgerecht.
Net zo lekker, elegant, bijzonder en verrassend als je gewend bent met kerst, maar nu eens helemaal vegan! Wij laten zien dat koken zonder vlees of vis heel verleidelijk is. Proef het bittertje in de witlof, extra lekker in combinatie met de romige hazelnootsaus.
Ieder hoofdgerecht komt nóg beter uit de verf naast het juiste bijgerecht. Deze witlofgratin gaat bijvoorbeeld perfect samen met lamsgebraad. De witlof geeft gratin iets licht bitters en de gruyère zorgt voor een knapperig korstje. Alles is lekkerder met een kaaskorstje! Probeer ook deze aardappelgratin met bleekselderij.