In sommige recepten word je als kok verzocht om rauwe kip eerst te wassen voordat je hem bereidt. Wat is daar de reden voor? Moeten we voortaan allemaal onze kip wassen, ja of nee?
Volgens kookboekenauteur en chef Judith Cyrus wassen Surinamers hun kip in water, limoen en azijn. De zuren hebben invloed op de smaak en de textuur; een Surinamer zal het proeven als de kip ongewassen is.
Wetenschappelijk gezien is er geen reden om kip te wassen
Sterker nog, volgens diverse onderzoeken – onder meer van het Voedingscentrum en het AD – leidt het wassen van kip tot verspreiding van bacteriën over het aanrecht. Door de waterspetters worden na het wassen van kip bacteriën gevonden in de gootsteen, op het aanrecht of op de spullen die op het aanrecht liggen, zoals een snijplank of mes.
Als je je drukt maakt over de bacteriën kun in plaats van het wassen van je kip veel beter de kip goed verhitten. Gare kip moet een kerntemperatuur van 75°C bereiken, dat kun je meten door een kookthermometer in dikste stuk van de kip te steken.
Toch kip wassen? Zo pak je het aan
Als je het doet, volg dan deze richtlijnen: maak een badje met voldoende water om de kip in te baden en doe hier 4 el azijn in. Badderen dus, want je wil zo min mogelijk spetters! Leg de kip er 10 min. in. Spoel af onder koud stromend water, halveer een limoen en sprenkel het sap erover.
Spoel nog een keer af onder stromend water en dep droog met keukenpapier. Gooi het keukenpapier gelijk na gebruik weg en was je handen grondig.
Lees ook: steeds meer goedkope nephoning in Europa