om deze redenen eten, beschilderen en zoeken we eieren met Pasen

om deze redenen eten, beschilderen en zoeken we eieren met Pasen
UNSPLASH

We eten ze in grote getallen tijdens de paasviering, en het hoort er zogenaamd helemaal bij zo’n ei, maar waarom eten we eigenlijk eieren met Pasen? Waar komt de traditie vandaan?

De zakjes met gekleurde paaseieren staan al maanden voor Pasen in het schap en ook de dozen met verse eieren vliegen over de toonbank zodra het paasfeest nadert. Mensen zijn gewoontedieren, en dus eten we elk jaar weer hetzelfde met Pasen: eieren! In welke vorm dan ook.

Alleen sta je er ooit bij stil waarom we dat doen? Waarom eten we geen rijst of rode bieten, maar juist eieren om de wederopstand van Jezus te vieren?

Om het geheugen op te frissen

Grote kans dat je, als je niet gelovig bent, het paasverhaal niet top-of-mind hebt. Daarom een kleine opfrisser: met Pasen vieren christenen dat Jezus Christus is opgestaan uit de dood.

Het begint met het Laatste Avondmaal, zijn verraad en arrestatie, gevolgd door zijn dood aan het kruis en begrafenis. Op de derde dag wordt zijn lege graf ontdekt. Volgens de evangeliën verschijnt Jezus aan zijn discipelen als bewijs van zijn opstanding. Pasen viert de triomf van het leven over de dood en herinnert gelovigen aan de hoop op eeuwig leven door het offer van Jezus Christus.

Waarom eten we eieren om te vieren dat Jezus is opgestaan uit de dood?

Pasen valt samen met het begin van de lente, we vieren het namelijk op de eerste volle maan na de eerste lentedag op 20 maart. Daarom heeft er in de loop der tijd een mengeling plaatsgevonden van christelijke paasfeest tradities en Germaanse en ‘heidense’ lentefeesten. Dat zou een van de eerste verklaringen zijn voor het eten van paaseieren.

Eieren symboliseren namelijk vruchtbaarheid en nieuw leven, en dus het begin van de lente. Of zoals cultuurtheoloog Frank Bosman het uitlegt aan NOS: ‘we vieren met Pasen dat Jezus uit de dood is opgestaan en wat is er nou een mooier symbool van nieuw leven dan een ei?’

Er zijn ook verklaringen die zeggen dat het ei symbool staat voor Christus zelf. Dat zit zo: heel soms zit er een levend kuikentje in een ogenschijnlijk levenloos ei. Zo leek Jezus dood, maar stond hij toch weer op.

Ook mochten er volgens de christelijke traditie tijdens de vastentijd tussen Aswoensdag en Pasen, geen vlees en eieren worden gegeten. De eieren die in die tussentijd werden gelegd werden versierd met verf, en daarna volop gegeten met Pasen. Supermarkten – en van oorsprong Parijse banketbakkers – zijn met dit ritueel aan de haal gegaan en daarom smikkelen we nu van chocolade-eieren in gekleurde papiertjes.

Een ei verstoppen: dit is de reden

Wie zocht er vroeger niet buiten tussen struiken en op veldjes – soms tevergeefs – naar paaseieren? Want we eten niet alleen eieren, we verstoppen ze ook! Die traditie komt van de boeren. Vroeger werden eieren begraven als een soort offer om de akkers weer vruchtbaar te maken.

Lees ook: hoe wordt Pasen wereldwijd gevierd? En wat wordt er gegeten?