Heb je aardappels in huis, een zak vol sappige blaadjes, en toevallig ook nog wat melk en boter? Dan eten we vanavond spinazie stamppot! Simpel, snel én met deze recepten lekker hoog op smaak.
Als je kunt stampen met andijvie, boerenkool en postelein, dan óók met spinazie! De basis van een spinazie stamppot volgt de gouden stamppotregels: aardappels koken, warme boter erdoor met room of melk en stampen maar. En dan, op het allerlaatst, schep je rauwe blaadjes spinazie door de grove aardappelpuree zodat ze een beetje slinken, maar niet te veel.
Spinazie stamppot op smaak brengen
Nu komt het delicious. gedeelte: de spinazie stamppot op smaak brengen. Van zichzelf is spinazie licht zuur, dat komt door de aanwezigheid van salicylzuur, die er overigens ook voor zorgt dat je tanden een beetje stroef kunnen voelen na het eten van spinazie. Veel zuur hoef je dan ook niet toe te voegen aan je spinazie stamppot.
Van een niet zo schuwe hoeveelheid zout daarentegen, deinst je stamp niet terug. Bestrooi met gefrituurde kappertjes (altijd een goed idee), hussel er kalamataolijven doorheen, wellicht een handje zoetzure zongedroogde tomaten, ga voor pittig-zoute chorizo, lekkere ham. En voor de vegetariërs: vergeet de kaas niet! Maak bijvoorbeeld knapperige parmezaan-chipjes als knisperende topping, ga voor pittige blauwe kaas of bedek de stamppot met geraspte oude geitenkaas.
Vegan stamp
We hebben het wel de hele tijd over room en boter, maar een spinazie stamppot kun je net zo goed helemaal vegan maken. Bak een paar vegan chorizoworstjes in olijfolie en gebruik de pittige olie als basis voor de aardappelpuree. Voor een extra smeuïge stamp doe je er ook wat vegan room of bijvoorbeeld haver- of kokosmelk doorheen.
3x spinazie stamppot
Nog meer spinaziestamp inspiratie? Vervang de andijvie in deze recepten door spinazie