Souffleren: hà, wat een leuk woord. In de theaterwereld zeg je dan zachtjes iets voor. Vraag je het ons culi’s, dan kan souffleren maar één ding betekenen: het luchtig maken van een beslag. Arm en garde in de aanslag en… kloppen maar! Want alleen met stijve eiwitpieken komen deze hartige soufflé recepten perfect uit de oven.
Als je een mengsel met eiwitschuim verhit gebeurt er iets bijzonders: de lucht in het beslag zet uit. De luchtbelletjes worden steeds groter en kunnen nergens heen, behalve naar boven. Tel daar warme stoom bij op, en je snapt waardoor deze twee processen het mengsel omhoog duwen: het souffleert!
Het maken van een hartige soufflé kan net zo intimiderend zijn als een zoete variant. Want wat als hij al instort in de oven, helemaal leegloopt zodra je hem voor je gasten zet, of de structuur korrelig is geworden.
Nu zijn problemen bij een hartige soufflé een stuk urgenter, deze serveer je immers als voorgerecht of hoofdgerecht en laat zich niet zo makkelijk vervangen als een dessert. Dat kun je nog wel goedmaken met een bolletje ijs. Probeer dat maar eens bij een hartige souffléfrittata waar je geen backup-plan voor hebt.
Geen zorgen, we hebben alle antwoorden op je zoete en hartige soufflé vragen gebundeld in dit artikel:
Durf je het aan en ben je gek op knapperige salieblaadjes in gerechten, maak dan de wortelsoufflé met gefrituurde salie en ui. Of ga voor een variant met lekker pittige salami en tomaatjes en maak de arrabbiata. Experimenteer zelf met je favoriete hartige soufflé recept.
9x hartige soufflé recepten
blauwe-kaassoufflé met geroosterde peren
Maak deze smeuïge blauwe-kaassoufflé in een ovale schaal die lager is dan een klassieke, ronde soufflévorm. De blauwe kaas is heerlijk in combinatie met de geroosterde peren!Nog meer luchtig lekkers: dubbelgebakken soufflés met gekaramelliseerde tomaatjes
Het romantische en bijzondere verhaal van een Amerikaans meisje in de Bourgogne, die haar moeder meenam op nieuw avontuur. Inmiddels is Kendall Smith Franchini getrouwd met de Franse Laurent Franchini. En zette ze samen met haar moeder Marjory Taylor een parel van een kookstudio in Beaune. De dames koken daar de beste mooiste versies van klassiek Franse gerechten. Denk gougeres (de kaassoesjes uit de Bourgogne) of de echte coq au vin, kippenleverpastei en citroensoufflee. Mmmm!
Deze souffléfrittata met arrabbiata is een perfect maaltje voor op een doordeweekse dag. Of: geef je weekendlunch een upgrade met dit heerlijke gerecht. De salami geeft de frittata net dat beetje extra pit.
Culi-redacteur Merijn maakt de lekkerste groentegerechten die maakbaar en super smakelijk zijn! Zo wisten wij bijvoorbeeld niet dat je met wortel, zoete ui en gefrituurde salie zoiets lekkers kunt maken!
Maak deze soufflé van boerenkaas en verschillende restjes kaas. Leg zachtere (roodbacterie) kazen even in de diepvries om stevig te worden. Dan kun je ze makkelijker raspen.
De bereiding van deze garnalensoufflé kan tricky zijn. Maar als je je aan deze regels houdt, komt het allemaal goed: Vet de soufflébakjes goed in. Bestrijk de randen van beneden naar boven met boter; dan rijzen ze beter! Hoe groot de verleiding ook is… houd die ovendeur potdicht! Anders stort je soufflé geheid in.
Ergens in het bos van de Côtes de Nuits, op een geheim plekje, wist Bernard Rion, wijnboer in Vosné-Romanée, truffels op te sporen. Met twee echte speurhonden en zijn labradorpup ging hij op zoek. Binnen de kortste keren had hij een mand vol. Terug op het Domaine stond er een boerenlunch klaar; truffels met aardappels. Een gerecht dat perfect bij deze beginnende winterdagen past. Drink er een oude Bourgogne bij. De complexiteit van de ontwikkelde wijn kan de sterke truffelaroma’s makkelijk aan. Alternatieven zijn gerijpte (lees: oude) rode wijnen uit Piëmonte van de nebbiolo-druif, Rioja’s en eerste-klas-Merlots. Als ze maar op leeftijd zijn!
Hoe hoger hoe beter. Dat is de kunst als we het hebben over souffles. Deze wortel-tijmsouffleetjes met parmezaan hebben het allemaal. Zoet, zout, kruidig en natuurlijk lekker luchtig. Perfect voor een kerst voorgerecht. Zin in zoet? Bekijk dan deze chocolade-koffiesoufflé.
dubbelgebakken soufflés met gekaramelliseerde tomaatjes
Ze zijn ultraluchtig: deze dubbelgebakken soufflés. Maak van de tomaatjes extra veel, want ze blijven gekoeld en onder een laagje olijfolie zeker een maand goed.