risotto met rode ui en balsamico

risotto met rode ui en balsamico

De basis van een goede risotto komt gewoon uit je eigen keukenkastje: balsamico. Echt goede gerijpte balsamico is geen dunne zurige azijn, maar een geurige stroperig zoetzure smaakmaker. Eén scheutje kan je gerecht net dat subtiele zetje geven dat het nodig heeft om fantastisch te worden. Dat bewijst deze balsamico-rode-ui risotto wel.

Nog meer risotto? 32x risotto recepten waarmee je tot rust komt

Risotto met rode ui en balsamico

vegetarisch
aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | familietijd, feestelijk, weekend | italiaans | vegetarisch
Balsamico geeft een lekker zoet- zuur smaakaccent aan de risotto en de radicchio.
Kooktijd1 hour
oventijd20 minutes

Ingrediënten

  • 6 el olijfolie + extra om mee te besprenkelen
  • 1 kilo rode uien, in halve maantjes
  • 6 el balsamico-azijn, van topkwaliteit
  • 300 g risottorijst
  • 150 ml rode port
  • 1,2 l groentebouillon
  • 1 krop radicchio, in 8 parten
  • 2 takjes rozemarijn, naaldjes van de takjes gerist
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 30 g boter
  • 2 bollen burrata
  • ± 30 g olijven, ontpit en in ringen

Instructies

  • Verhit 3 el olijfolie in een wijde pan met dikke bodem en bak de uien met een snuf zout op middelhoog vuur in ± 30 min. goudbruin en zacht. Voeg halverwege 4 el balsamico-azijn toe en schep regelmatig om.
  • Voeg de risottorijst toe en schep om tot deze glazig is. Voeg de port toe en laat de rijst de port zachtjes kokend opnemen. Voeg een soeplepel bouillon toe en laat deze al roerend zachtjes opgenomen worden door de rijst. Voeg steeds nieuwe bouillon toe als de vorige is opgenomen. Kook de risotto in 25-30 min. beetgaar.
  • Verwarm intussen de oven voor op 200°C. Leg de radicchioparten in een ovenschaal en besprenkel met 2 el olijfolie. Bestrooi met de rozemarijn, peper en zout en rooster in 15-20 min. gaar en iets knapperig aan de randjes.
  • Neem de risotto van het vuur en roer de Parmezaanse kaas en boter erdoor en laat 5 minuten met de deksel op de pan rusten.
  • Bak intussen in de laatste el olie de olijven in ± 5 min. op middelhoog vuur knapperig.
  • Neem de radicchio uit de oven besprenkel met 2 el balsamico-azijn en extra olijfolie. Verdeel de risotto over 4 diepe borden, schep er wat van de radicchio bij en verdeel de burrata en olijven erover. Serveer direct.

Voedingswaarde

calorieën: 922kcal
eiwit: 28g
vet: 42g
koolhydraten: 93g
auteur: delicious.
RECEPT: HESTER DE GOEDE | BEREIDING: OSCAR DE LINT | STYLING: MAAIKE KOORMAN | FOTOGRAFIE: SASKIA VAN OSNABRUGGE
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Je kan nog veel meer met een goede voorraadkast: de favoriete ingrediënten van Joris Bijdendijk op een rij