Of je nu luncht, borrelt of dineert; deze bietendip (of bietencréme, net hoe je het wil noemen) kan de hele dag. Voor wie maak jij dit knallende bordje?
Meer inspiratie voor in de keuken? Haal het laatste nummer van delicious. in huis!
Bietendip met vijgen, gember en shiso
vegetarisch
aantal 4 |
borrelhap, Borrelhapje, hapje, hapjes, lunch |
feestdagen, feestelijk, kerst, weekend |
internationaal |
vegetarisch
Dit is een perfect hapje of lunchgerecht om te delen. Maak de bietencrème 1 of 2 dagen van tevoren en bewaar in de koelkast. Laat 30 min. voor serveren op temperatuur komen en garneer vlak voor serveren.
Kookgerei
- staafmixer met hakbakje
Ingrediënten
- 250 g rauwe rode bietjes
- 2 tenen knoflook
- 200 g zachte geitenkaas + extra voor erover
- 1 el olijfolie
- 20 g sushigember, uitgelekt + extra voor erover
- 1½ el korianderzaadjes, geroosterd en fijn gevijzeld
- 2 vijgen, in partjes
- 2 el kapperappeltjes
- 100 g kant-en-klare groentechips*
- zoutvlokken, extra vergine olijfolie en shisocress, om mee te garneren
- platbrood, voor erbij
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de bietjes samen met de knoflook in een passende ovenschaal en schenk er 60 ml water bij. Dek goed af met aluminiumfolie en bak in het midden van de oven in ± 1 uur gaar.
- Neem uit de oven, laat in ± 45 min. helemaal afkoelen, pel de bieten en snijd ze in stukken. Mix de biet in het hakbakje van de staafmixer samen met de zachte knoflook, geitenkaas, olie, sushigember en 1 el korianderzaad zo glad mogelijk. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
- Spreid de bietencrème uit over een groot bord en bestrooi met de rest van het korianderzaad. Verdeel de vijgen, kapperappeltjes, nog wat geitenkaas en wat van de groentechips erover. Bestrooi met zoutvlokken en peper en besprenkel met de extra vergine olijfolie. Garneer met de shisocress. Geef er platbrood en de rest van de groentechips bij.
Voedingswaarde
calorieën: 375kcal
eiwit: 12g
vet: 26g
koolhydraten: 21g
* Of maak zelf bietenchips: verwarm de oven voor op 200°C. Snijd met een mandoline flinterdunne plakjes van 1 kleine biet. Schep ze om met 15 ml olie en een snuf zout. Laat ± 15 min. intrekken. Schep om, laat uitlekken en dep droog. Leg de bietenplakjes naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze 10 min. in het midden van de oven, draai ze om en bak ze nog 5 min. of tot ze knapperig zijn. Neem uit de oven en besprenkel met zout.
RECEPTEN DOSIA BREWER, FOTOGRAFIE SOPHIA VAN DEN HOEK, STYLING MARIJN VISSER, FOODSTYLING AJDA MEHMET, MET DANK AAN SISSY-BOY.COM/HOMELAND, PIPSTUDIO.NL, HINDIENBINDI.NL
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: 14x vegetarische hapjes die we keer op keer maken