Plastic in je eten? Het is het laatste waar je op zit te wachten. Na recent onderzoek nemen sommige mensen afscheid van hun plastic snijplank, want die zou juist zorgen voor extra plastic-inname.
Lees ook: Dit zijn onze klassiekers: onze favoriete keukentools
Plastic van je snijplank
Voor een recent onderzoek, gepubliceerd in het blad ‘Ecotoxicology and Public Health,’ sneden onderzoekers wortels op twee verschillende plastic snijplanken. Eentje was van polypropyleen en de ander van polyethyleen.
Het resultaat? Elke keer dat je een plastic plank gebruikt, belanden er zo’n 1.114 microplastic-deeltjes (dat zijn stukjes plastic kleiner dan 5 millimeter) op je gesneden wortels. Dat betekent dat zo’n plankje per gesneden groente zo’n 15 milligram microplastics kan loslaten, wat neerkomt op ongeveer 50 gram per jaar. Oftewel: tien plastic creditcards.
Bij deze conclusie hadden we zelf toch een paar vraagtekens, kijkend naar onze eigen plastic snijplank. Die heeft weliswaar wat gebruikssporen na een paar jaar intensief gebruik, maar dat er tien betaalpasjes aan plastic af zijn gesleten? Dat betwijfelen we.
Microplastic
Microplastics kom je op dit moment op de meest uiteenlopende plekken tegen: in eerder onderzoek werd het aangetroffen in ons bloed, onze longen of zelfs placenta. Hoewel er in sommige studies wordt gesproken over de mogelijkheid dat microplastics onze spijsvertering, ademhaling, hormoonhuishouding en voortplantingsorganen kunnen verstoren, is het goed om te weten dat onderzoek op dit vlak nog in haar kinderschoenen staat.
Dit nieuwe onderzoek laat weliswaar zien dat er microplastics vrijkomen bij het snijden op een plastic snijplank, het doet geen uitspraken over gezondheidsrisico’s. Dat microplastics ziektes veroorzaken, daar is bijvoorbeeld nog geen wetenschappelijk bewijs voor. Verbanden zijn lastig te leggen en dus is het onduidelijk of ze een gevaar vormen voor de menselijke gezondheid.
Alternatief plastic snijplank
Maar: waar we voor wat minder plastic kunnen kiezen, doen we dat graag. En gelukkig zijn er een heleboel mooie alternatieven, zoals de klassieke houten snijplank of een exemplaar van bamboe. Die laatste is namelijk ook nog minder poreus dan een houten plank.
Lees ook: waarom restjes rijst gevaarlijker zijn dan je denkt