Op een rijtje: onze favoriete keukentools

Er zijn veel handige keukentools die je helpen in de keuken. Zo handig, dat je je afvraagt: hoe heb ik ooit zonder gekund? Dit zijn onze favoriete keukenhulpjes, onmisbaar in elke keuken! 

Passevite

Dit is een Franse tool pur sang. Onze grootouders konden niet zonder deze roerzeef! Helaas weggedraaid door de staafmixers en blenders van nu, maar wij pleiten voor een comeback. Heb je eenmaal deze simpele roerzeef gebruikt, dan begrijp je direct hoe handig hij is.  Koud of heet pureren van saus, soep, smoothie of jam met behoud van de meeste vezels en toch een fijne structuur is zo makkelijk. De structuur bepaal je zelf door er een fijne, middelfijne of grove zeef in te zetten. Geen tweede handeling dus als je eerst de staafmixer gebruikt en dan nog apart gaat zeven! Zonder stroom, dus ook ideaal op vakantie of buiten.

Hakmolen

Maak je pesto, rub en curry liever zelf? In een kleine hakmolen gaat dat in een handomdraai. Kleine hoeveelheden laten zich vaak niet gemakkelijk fijnmalen in een gewone keukenmachine, omdat het mes er weinig grip krijgt in de ruime kom. In de kleine hakmolens – ook soms onderdeel van een staafmixerset – kun je wel goed hakken en malen. Sommige hakmolens kunnen linksom en rechtsom, één kant om te malen, de andere kant om te hakken. Maal hierin je eigen pesto van bijv. rucola, peterselie, dragon of wat je dan ook lekker vindt. Droge ingrediënten als geroosterde specerijen en noten maal je ook snel fijn in zo’n kleintje.

Mandoline

Was het vroeger vooral een tool die de horeca gebruikte, tegenwoordig ontdekken steeds meer thuiskokers hoe handig deze snelle multischaver is. Een mandoline schaaft groenten en fruit in elke dikte die je wilt. Schaaf flinterdunne plakjes knollen en wortels als venkel, wortel, bietjes, courgette en pompoen. Met deze keukenhulp kun je ook julienne -dunne staafjes- schaven. Pas op je vingers: de mesjes zijn vlijmscherp!

Deze bietenchips maak je in een handomdraai met behulp van een mandoline.

Microplane rasp

Onmisbaar in de (professionele) keuken, deze vlijmscherpe tools om groenten, fruit, chocolade, kaas en nog veel meer te raspen. In tegenstelling tot een gewone rasp die gestanst wordt, zijn de raspjes in die van Microplane echt geslepen: allemaal minimesjes van hoogwaardige staal, dus. Ze blijven daardoor jarenlang scherp. Het aanbod raspen blijft groeien. Van superfijn tot grof en van klein tot groot. En of je nu harde parmezaan op de fijnste- of zachte mozzarella op een iets grovere rasp raspt, het gaat altijd even makkelijk.

Steelpanhandschoen

Een wattuh? Een handschoen voor je steelpan! Handig, want dan brand je nooit meer je handen aan de metalen steel van je ovenvaste koekenpan of sauspan? De steelbeschermer is een musthave als je je ovenvaste steelpan of koekenpan nog even in de oven wilt zetten, bijv. om eitjes in je shakshuka te garen. Of om een omgekeerde frittata snel een lekker knapperig korstje onder de grill te geven. Schuif de rubber steelbeschermer zodra je de pan uit de oven haalt over de steel en klaar is je pan om op tillen.

Ribbel- & wafelmesje

Geef groente een extra dimensie door er (voor het frituren) ribbel- of wafelplakjes van te snijden met dit simpele mesje. Leuk: doordat de structuur verandert, wordt ook het mondgevoel anders. Zó wordt chips maken nog leuker! Elke harde groente is geschikt: bietjes, aardappels, dikke wortels, pastinaken, zoete aardappels en zelfs kleine knollen als selderij-, meiknol en koolrabi. Met het ribbelmesje snijd je plakjes met ribbels. Draai je het ingrediënt na het snijden een kwartslag, dan ontstaat een wafeltje.

Al deze keukentools zijn te koop bij kookwinkels en online.

Tekst: Redactie delicious. Beeld: iStock

keukentools - delicious