Wil je iets klassieks op tafel met kerst? Schuif dan een flink gebraad in de oven. Want deze spektakelstukken zorgen – met de heerlijkste toevoegingen – voor extra veel smaak. Deze ham met krokante peterselie-pralinekorst bijvoorbeeld. Dat is een feest om uit te serveren.
Eerste hulp bij een groot gebraad: een groot stuk vlees braden in de oven – zo doe je dat!
Ham met krokante peterselie-pralinekorst
aantal 6 |
hoofdgerecht |
familietijd, feestdagen, feestelijk, kerst, weekend |
|
Maak de ham 1 dag eerder. Je kunt de ham warm of koud serveren. Druk vlak voor serveren de korst erop.Honingmede koop je online, bijvoorbeeld bij dewerkbij.nl. Je kunt ook deze vervanger maken: verwarm 3 el honing met 200 ml water en 1 takje tijm 10 min. en haal dan de tijm eruit.
Kookgerei
- grote, diepe braadslee waar de ham in past
- kernthermometer
Ingrediënten
- 300 g vloeibare honing
- 1 tl gemalen kaneel
- 1 tl gemalen kruidnagel
- 1 tl gemalen piment
- 1 tl gemberpoeder
- 100 ml honingmede
- 125 g fijne kristalsuiker
- 50 g boter
- 180 g wit zuurdesembrood van 1-2 dagen oud, grof verkruimeld
- ½ bosje tijm, blaadjes geplukt
- 1 teen knoflook, geperst
- ½ bosje bladpeterselie, blaadjes fijngesneden
- ½ bosje dille, fijngesneden
- rasp van 1 biocitroen
- 3 kg speenvarkenham of ham met been aan één stuk
Instructies
- Maak eerst de honingglazuur. Doe de honing met de specerijen in de steelpan en verwarm onder voortdurend roeren op matig tot hoog vuur ± 5 min. zodat de smaken goed mengen.
- Neem van het vuur en houd warm tot gebruik.
- Vet de bodem van een 2 cm diepe bakplaat in en bekleed met bakpapier. Verwarm de honingmede met de suiker in een middelgrote koekenpan op hoog vuur. Laat onder af en toe schudden in 12-15 min. goudbruin karamelliseren. Schenk uit over de bakplaat en laat volledig afkoelen. Maal in de keukenmachine tot fijn pralinepoeder. Doe in een kom.
- Verhit intussen in een grote koekenpan de boter tot hij schuimt. Voeg het broodkruim, de tijm, knoflook, peterselie en dille toe en schep om door de boter. Draai het vuur iets lager en bak de kruimels in 5-6 min. goudbruin en helemaal krokant en geurig op matig vuur, onder regelmatig schudden. Bestrooi met wat zout en peper. Spreid uit op een bakplaat en laat volledig afkoelen. Maal fijn de keukenmachine. Bestrooi met het pralinepoeder en de citroenrasp, schep om en voeg zoveel zout toe dat het evenwicht tussen zoet en zout precies naar wens is. Schep in een kom.
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Snijd het vel van de ham, maar laat het vetlaagje intact en snijd het vlees los rond het bot. Bewaar het vel, want als je de ham in de koelkast bewaart kun je ‘m hierin wikkelen zodat hij mals blijft.
- Leg de ham op een rooster in de braadslee en kwast hem in met de honing-specerijenglazuur. Bak hem ± 2 uur uur tot de kerntemperatuur 65℃ hij goudbruin kleurt en karamelliseert; bedruip hem tussentijds om de ± 15 min. Neem uit de oven, laat ± 15 min. rusten en kwast hem opnieuw in met honingglazuur.
- Verhoog de oventemperatuur nu naar 180°C. Breng het mengsel voor de korst met je handen in een dikke laag aan op de hele ham. Druk stevig aan met je handen. Zet de ham nog 5 min. in de oven. Leg daarna op een grote schaal. Snijd in plakjes en serveer warm of koud met de rest van het glazuur er los bij als saus.
Voedingswaarde
calorieën: 677kcal
eiwit: 46g
vet: 19g
koolhydraten: 79g
RECEPT, BEREIDING: DOMINIC SMITH | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!