geroosterde pastinaak met linzen en dille-hollandaise

geroosterde pastinaak met linzen en dille-hollandaise
Studio Philippi
glutenvrij, vegetarisch
aantal 4 | hoofdgerecht | feestdagen, feestelijk, kerst | | glutenvrij, vegetarisch
Janneke Philippi is al helemaal in de stemming om extra feestelijk en toch makkelijk te koken. Ze doet dat graag met seizoensgroenten, zoals pastinaak. En, zoals we van haar gewend zijn met een originele twist.
Waterkers smaakt pittig, vervang het eventueel door veldsla voor een zachtere smaak.
Kooktijd40 minutes
oven15 minutes

Ingrediënten

  • 800 g pastinaak
  • 200 g rode volkoren rijst, of neem wilde en witte rijst
  • 3 el olijfolie
  • 50 ml wittewijnazijn
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 75 g waterkers
  • 2 eidooiers
  • 100 g boter
  • 4-5 takjes dille
  • 130 g linzen, uitgelekt uit blik

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C. Halveer de pastinaken in de lengte en snijd ze nogmaals dwars door. Snijd ze in 1 cm-parten en leg ze op de bakplaat. Besprenkel ze met de olijfolie en bestrooi met zout naar smaak. Rooster de pastinaak in de voorverwarmde oven in 15 min. bruin en gaar. Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking pak gaar en giet af.
  • Kook in de steelpan de wijnazijn met de sjalot en 50 ml water in tot 2 el. Neem van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Smelt ook de boter op laag vuur.
  • Haal de harde steeltjes van de waterkers. Was en droog de waterkers. Klop voor een klassieke hollandaisesaus met een garde de eidooiers met het azijnmengsel in een hittebestendige kom boven een pan met een laagje zacht kokend water luchtig (au bain marie). Zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Klop van het vuur af druppelsgewijs de gesmolten boter erdoor. Hak de dille fijn en voeg met zout en peper naar smaak toe.
  • Verdeel de waterskers met de rijst, linzen en pastinaak over de borden. Besprenkel met de dille-hollandaise.

Voedingswaarde

calorieën: 650kcal
eiwit: 15g
vet: 34g
koolhydraten: 63g
auteur: delicious.
TIP VAN JANNEKE
‘Ik maak hollandaise altijd met de staafmixer. Of dat kan, hangt af van je staafmixer en de maat van je mixbeker. Alleen met een maatbeker waar je staafmixer precies in past en je staafmixer dus een mooie draaikolk in kan maken, kun je de saus op mijn manier maken. Doe de eidooiers in de beker. Schenk de azijn door een zeef erbij. Zet de staafmixer erin en schenk langzaam en al kloppend met de staafmixer de hete boter erbij. Klop tot een gladde, lobbige saus. Volg verder het recept.’
Studio Philippi
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook onze kerstpagina!