Oerhollands en uit het seizoen? Maak dit najaar eens een recept met koolraap.
De naam “koolraap” komt van het Nederlandse woord “koolknol”. De koolraap behoort tot de familie van de kolen, ondanks dat ‘ie een stuk minder bladeren heeft dan z’n familieleden.
Tegenwoordig valt deze kool in de categorie vergeten groente, maar vroeger was deze soort heel populair. Hij werd in het oude Rome al gegeten en was toen geliefd om z’n voedingswaarde en het feit dat je deze groente lang kunt bewaren.
Hoog tijd dus voor de comeback van koolraap. Je kunt met deze groente namelijk alle kanten op. Zo kun je ‘m stoven, pureren, bakken, gebruiken in soepen of traybakes en je kunt hem zelfs dun schaven en verwerken in salades.
Nog niet helemaal overtuigd? Dan helpt het misschien om te weten dat koolraap ook hartstikke gezond is. Het zit boordevol voedingsstoffen, waaronder vitamine C, kalium, vezels en antioxidanten. Deze voedingsstoffen dragen bij aan een gezond immuunsysteem, een goede spijsvertering en algemeen welzijn.
Bovendien is het een uitstekende bron van koolhydraten. Daarom kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om ‘m te gebruiken in puree of als vervanging van bijvoorbeeld aardappels. Kortom, genoeg lekkere recepten met koolraap.
Koolraap, knolraap, koolrabi… Wat is het verschil?
Koolraap, knolraap en koolrabi mogen dan misschien vergelijkbaar klinken, het zijn toch echt hele verschillende groentesoorten. Koolraap, heeft een groengele schil en zachtgeel vlees, en heeft een zoetige smaak. Knolraap, ook bekend als meiraap, is meer radijs-achtig en wordt geoogst in de late lente en zomer.
Beide groeien onder de grond. Koolrabi daarentegen is een knolvormige stengel die boven de grond groeit. Het heeft een bleekgroene of blauwkleurige schil en een meer bloemkoolachtige smaak. Rauw smaakt het naar selderij en het kan zowel gekookt als rauw gegeten worden.
14x gratin – romig, kazig en zó delicious!
De lekkerste 4 recepten met koolraap
Probeer ook deze gratin met gruyère, witlof en spekjes.
Smaakt naar meer? Proef onze romige koolraaptaart met specerijen
Bekijk ook: 9x knolselderijsoep recepten