‘Sugar, spice, and everything nice,’ zeggen de Amerikanen ook wel over alles wat aangenaam en verrukkelijk is. Deze plaatkoek met vijgen en dadel valt helemaal in die categorie.
Stiekem zijn we al volop bezig met kerst. Laat je huis lekker kruidig ruiken en wees niet zuinig met kaneel, nootmuskaat en kardemom.
Meer inspiratie voor de feestdagen? delicious. kerst koken deel 1 ligt nú in de winkels en is hier te bestellen.
Plaatkoek met vijgen en dadel
aantal 10 |
dessert, gebak, hapje, nagerecht, tussendoortje, zoet |
doordeweeks, feestdagen, feestelijk, kerst |
internationaal |
Niets zo leuk als je huis in winterse sfeer brengen en heerlijk zoet en kruidig laten geuren. Bijvoorbeeld met deze plaatkoek met vijgen en dadel! Verrassend: een royale laag zuidvruchten tussen brosse koek.
Kookgerei
- bakvorm van 20×30 cm ingevet en met bakpapier bekleed
Ingrediënten
- 500 g bloem + extra om te bestuiven
- 135 g poedersuiker, gezeefd
- rasp van 1 biosinaasappel
- 250 g koude boter, in 1 cm-blokjes
- 2 eieren
- 1 el ruwe rietsuiker
vijgen-dadelvulling
- 2 zakjes spicy chai-thee
- 250 g gedroogde vijgen, fijngesneden
- 250 g medjooldadels, ontpit en fijngesneden
- ¼ tl gemalen kruidnagel
- 1 tl kaneel
- sap van 1 sinaasappel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180ºC. Doe de bloem met de poedersuiker en de sinaasappelrasp in een grote kom. Voeg de boterblokjes toe en wrijf ze er met je vingertoppen door, zodat je een fijn kruimelig mengsel krijgt. Meng er met een mes 1 ei en ± 60 ml ijskoud water door, zodat je een grof, vlokkig mengsel krijgt. Kneed kort door tot een samenhangend deeg en verdeel in tweeën. Druk tot 2 schijven en wikkel in plasticfolie. Laat ± 1 uur opstijven in de koelkast.
- Breng intussen voor de vulling 375 ml water aan de kook in een middelgrote steelpan en neem van het vuur. Laat de theezakjes hierin trekken en haal ze eruit. Verwarm de thee op matig vuur en voeg de overige ingrediënten voor de vijgen-dadelvulling toe. Kook ze onder af en toe roeren ± 15 min. tot ze stuk koken en bijna alle vloeistof hebben opgenomen. Laat volledig afkoelen.
- Leg 1 deegschijf op een licht met bloem bestoven werkvlak en rol uit tot een rechthoek van ± 30×40 cm en ± 4 mm dik. Leg de deeglap in de bakvorm en laat hem rondom over de rand hangen. Spreid het vijgen-dadelmengsel erover uit. Rol de andere deegschijf uit tot een rechthoek van 20×30 cm en leg die dan op het vijgen-dadelmengsel. Druk de randen rondom tegen elkaar en snijd het teveel aan deeg eraf. Druk de randen aan met de tanden van een vork.
- Roer in een kommetje het laatste ei los, kwast het deeg ermee in en bestrooi met rietsuiker. Bak de plaatkoek gaar en goudbruin in 50-55 min. Laat afkoelen in de bakvorm en serveer in repen.
Voedingswaarde
calorieën: 507kcal
eiwit: 7g
vet: 20g
koolhydraten: 72g
RECEPTEN, BEREIDING: GEORGIE ESDALE, FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY, STYLING: KIRSTEN JENKINS
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook deze plaatkoek met appel!