pompoen panna cotta met pecannoten en rozemarijn

pompoen panna cotta met pecannoten en rozemarijn

Op zoek naar een chique toetje voor kerst? Of gewoon nu al zin in een dessert om mee uit te pakken? Deze pompoen panna cotta is een feest van smaken.

Gekookte room

Letterlijk vertaald betekent panna cotta gekookte room. Maar veel belangrijker: dit Italiaanse dessert is de perfecte basis om creatief te zijn met smaken en ingrediënten. Want dit romige nagerecht is zelf vrij neutraal van smaak. Door er bijvoorbeeld zoete pompoen aan toe te voegen en knapperige nootjes, specerijen en kruiden wordt het zonder al te veel moeite spectaculair en bijzonder.

Liever vegan? Gebruik dan in plaats van slagroom bijv. amandelmelk en geen gelatine maar agar-agarpoeder (dit is 4x zo sterk als gelatine). Vervang de honing om de pecans te suikeren door esdoornsiroop, dan is je dessert vegan én lactosevrij.

En wil je wel indruk maken op je gasten maar niet op de avond zelf meer zweten in de keuken? Stort de puddinkjes dan vast op bordjes voor het kerstdiner en bewaar ze afgedekt in de koelkast. Zo hoef je ze alleen nog te garneren. Wel zo makkelijk.

10 dingen die je nog niet wist over pompoen

Pompoen panna cotta met pecannoten en rozemarijn

glutenvrij
aantal 4 | dessert, nagerecht | feestdagen, feestelijk, kerst | | glutenvrij
Zoet, zacht en zalig. Deze vrolijke pompoen panna cotta heeft het allemaal in huis om je favoriete dessert te worden.
Voorbereiding30 minutes
Kooktijd4 hours
Totale tijd4 hours 30 minutes

Kookgerei

  • 4 puddingvormpjes of schaaltjes van ± 150 ml inhoud, met water omgespoeld, niet afgedroogd

Ingrediënten

  • 225 g pompoen in kleine blokjes
  • 300 ml houdbare slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ½ tl gemalen kardemom, piment of kaneel
  • 1 heel takje rozemarijn + 4 takjes van 5 cm
  • rasp van 1 biocitroen
  • 3 blaadjes gelatine
  • 25 g pecannoten
  • 2 tl honing
  • 75 g suiker
  • 1 eiwit

Instructies

  • Breng in een steel- of sauspan de blokjes pompoen met de slagroom, 50 g suiker, de vanillesuiker, specerij(en), citroenrasp en hele rozemarijntak aan de kook. Draai het vuur laag en kook in 10-15 min. de pompoen gaar. Week intussen de gelatine- blaadjes in ruim koud water.
  • Neem de pompoenroom van het vuur en verwijder de rozemarijn. Los al roerende een voor een de uitgeknepen gelatine op in de warme room. Pureer de room met de staafmixer en schenk in de vormpjes. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet 4 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Rooster de pecannoten in een droge koekenpan. Besprenkel ze met de honing, schep om en verwarm nog 10 sec., tot de honing is gekaramelliseerd en aan de noten plakt. Schud ze op een vel bakpapier en laat afkoelen. Bestrijk de 4 takjes rozemarijn dun met eiwit. Rol ze door de resterende 25 g suiker en laat ze drogen.
  • Neem de puddinkjes uit de koelkast en laat 5 min. op temperatuur komen. Zet ze bijv. op een bordje en garneer elk met een takje rozemarijn en de noten.

Voedingswaarde

calorieën: 414kcal
eiwit: 6g
vet: 31g
koolhydraten: 27g
auteur: delicious.
RECEPT: JANNEKE PHILIPPI | PRODUCTIE EN FOTOGRAFIE: STUDIO PHILIPPI | M.M.V. JUXX CERAMICS (JUXX.NL)
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Nog iets indrukwekkends maken met pompoen? Omgekeerde pompoentaart met waterkers & blauwaderkaas-crème