hartige wentelteefjes met paddenstoelen en sherry

hartige wentelteefjes met paddenstoelen en sherry
MIKE MCENEARNEY
vegetarisch
aantal 4 |
brunchgerecht, voorgerecht |
|
|
vegetarisch
Receptschrijver Mike: 'Ik ben dol op matsutake met hun aardse smaak. Bak ze kort in een hete pan en laat ze karamelliseren.'

Matsutake zijn wereldwijd vaak de lievelingen van chefkoks. Het zijn prijzige paddenstoelen die bij regenachtig weer onder dennenbomen groeien in Scandinavië, Azië en Amerika. Ze hebben saffraangele steeltjes en hoeden met plaatjes van 5-25 cm Ø. Heerlijk om te roerbakken met peterselie, knoflook en room voor door de pappardelle.

Je kunt eventueel ook shiitakes gebruiken voor dit recept.

Kooktijd40 minutes
Totale tijd40 minutes

Ingrediënten

  • 50 g ongezouten boter
  • 1 ui, fijngesneden
  • 5 tenen knoflook, fijngesneden
  • 100 ml port
  • 100 g matsutake*, in dikke plakjes
  • 100 g kastanjechampignons, in dikke plakjes
  • 100 g weidechampignons, in dikke plakjes
  • 100 g oesterzwammen in dikke plakjes
  • 100 enokitake uit elkaar getrokken, uiteinden afgesneden
  • 1/2 bosje dragon, fijngesneden

wentelteefjes

  • 200 ml melk
  • 1 el sherry
  • 100 g ongezouten boter
  • 4 sneetjes brioche van 1 ½ cm dik
  • 4 eieren, losgeroerd
  • 4 el fijngesneden bladpeterselie

Instructies

  • Verhit de boter in een koekenpan op matig tot laag vuur. Bak hierin de ui en knoflook in 2-3 min. glazig. Voeg de port toe en kook hem op matig tot hoog vuur 1-2 min. in tot hij stroperig wordt. Voeg de matsutake, kastanje- en weidechampignons toe en bak ze 1-2 min. Voeg de oesterzwammen en enokitake toe, bak 1-2 min. mee en laat karamelliseren. Voeg de dragon en wat zout en peper toe en schep om. Neem van het vuur. Houd afgedekt warm.
  • Klop voor de wentelteefjes de melk, sherry en 1 tl zout door elkaar in een kom. Verhit de helft van de boter in een grote koekenpan op matig vuur tot zich schuim vormt. Wentel twee sneetjes brood door het melkmengsel, neem ze eruit en wentel ze door de losgeroerde eieren. Bak ze in 2 min. per kant goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier, wentel de resterende sneetjes brood door de melk en eieren en bak ze in de rest van de boter.
  • Schep de paddenstoelen op de wentelteefjes, sprenkel de uitgelopen jus erover en strooi er peterselie over.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
MIKE MCENEARNEY

*Of neem evt. shiitakes.

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!