Shepherd’s Pie, ook wel bekend als Cottage Pie, is een klassiek comfortgerecht dat zijn oorsprong vindt in Groot-Brittannië. En in een vega-variant is ‘ie minstens net zo lekker.
Het gerecht ontstond terug tot de 18e eeuw en was oorspronkelijk bedoeld als een manier om restjes vlees, meestal lamsvlees, opnieuw te gebruiken. De naam “Shepherd’s Pie” komt van de herders die vaak met lammeren werkten, waardoor lamsvlees een natuurlijke keuze was voor dit gerecht. Het werd een populaire maaltijd in heel Groot-Brittannië vanwege zijn eenvoudige bereiding en smaakvolle resultaten.
Deze vega shepherd’s pie zit vol groenten, feta én ricotta.
Nog meer hartig bakken? Klassieke quiche lorraine en andere hartige taarten die nooit vervelen
Vega shepherd’s pie met feta & ricotta
glutenvrij
aantal 4 |
hoofdgerecht |
|
engels |
glutenvrij, vegetarisch
Deze vega-variatie op shepherd’s pie wordt direct een hit als je iedereen aan tafel zelf door de pureelaag laat scheppen om de geurige groentestoof te ontdekken.
Kookgerei
- pievorm of ovenschaal (inh. 2 l)
Ingrediënten
- 100 ml extra vergine olijfolie
- 1 prei, in dunne ringetjes
- 1 ui, in dunne ringen
- 3 bosuitjes, in dunne ringetjes
- 750 g snijbiet, stengels kleingesneden, blad in stukjes (of neem 400 g extra spinazie)
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 2 tl karwijzaad
- 50 g boter, in blokjes + 100 g gesmolten boter voor de puree
- 250 g spinazie, gewassen
- 1 flinke bos dille + extra fijngesneden dille, om erover te bestrooien
- 1 bos peterselie, stelen en blad fijngesneden
- rasp en sap van ½ (bio)citroen, + citroenpartjes voor erbij
- 2 tl gedroogde munt
- 250 g kerstomaatjes, gehalveerd
- 1,2 kg kruimige aardappels, geschild en kleingesneden
- 125 ml hete melk
- 250 g feta, verbrokkeld + extra voor erbij
- 200 g ricotta
Instructies
- Verhit de olie in een grote braadpan op laag vuur. Schep hierin de prei en ui met de bosuitjes en snijbietstengels +- 20 min. om tot ze heel zacht zijn. Voeg de knoflook en karwij toe en schep ze +- 1 min. om tot de aroma's vrijkomen. Schep de boterblokjes erdoor tot ze gesmolten zijn.
- Voeg de spinazie, het snijbietblad en de kruiden toe en schep ze 4-5 min. om tot de bladgroenten geslonken zijn. Schep er de citroenrasp en het -sap, de munt, wat zout en peper en de kerstomaatjes door. Neem het spinaziemengsel van het vuur en laat het iets afkoelen.
- Breng de aardappels in een pan met licht gezouten koud water aan de kook en kook ze in 20-25 min. gaar.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Giet de aardappels af en stamp ze.
- Klop de hete melk en de gesmolten boter erdoor, voeg zout en peper naar smaak toe en schep de helft van de feta erdoor.
- Schep het spinaziemengsel in de vorm en schep voorzichtig de resterende 100 g feta en de ricotta erdoor, maar laat een paar grotere brokjes heel. Schep de feta-aardappelpuree erover en spreid uit over de vulling. Zet de bakvorm op een bakplaat en bak de pie +- 45 min. tot de pureelaag kleurt. Strooi er nog wat dille en feta over en geef er citroenpartjes bij.
Voedingswaarde
calorieën: 716kcal
eiwit: 18g
vet: 49g
koolhydraten: 46g
RECEPTEN, BEREIDING: PHOEBE WOOD | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!