baba ganoush-soep met citroen

baba ganoush-soep met citroen

Baba Ganoush is eigenlijk een Midden-Oosterse dip of saus die gemaakt wordt van geroosterde aubergines, knoflook, tahini en olijfolie. Het resultaat? Een zijdezachte, rokerige spread. Het is een favoriet in de mediterrane keuken en wordt vaak geserveerd met vers gebakken pitabrood of groentesticks. De geroosterde aubergines geven het een heerlijke rokerige ondertoon, terwijl de knoflook en tahin voor een hartige en romige smaak zorgen.

Diezelfde smaken doen het ook heel goed in een romige soep met frisse citroen. Dat is comfort food op z’n best.

Nog meer inspiratie nodig? Aubergine! 22x de lekkerste recepten

Baba ganoush-soep met citroen

aantal 4 | hoofdgerecht, soep | doordeweeks | |
Elk najaar komt dat moment dat je definitief de tuindeuren dichttrekt en je grootste pan tevoorschijn haalt voor comfort-soep. Bij deze baba ganoush-soep hoop je dat de bodem van de kom nog lang niet in zicht is.
Kooktijd1 hour

Ingrediënten

  • 3 aubergines, ± 1,2 kg
  • 90 g tahini
  • 3 el dijonmosterd
  • 500 ml kippenbouillon
  • tl gemalen komijn
  • 165 ml extra vergine olijfolie
  • sap van 1 citroen

krokante kikkererwten

  • 400 g kikkererwten uit blik, uitgelekt
  • 1 el maïzena
  • 1 tl gerookte-paprikapoeder
  • 4 el extra vergine olijfolie

citroenyoghurt

  • 100 g Griekse yoghurt
  • rasp en sap van 1 biocitroen

Instructies

  • Verhit een grillpan op hoog vuur. Gril de aubergines onder regelmatig keren ± 40 min. tot ze gaar en heel zacht zijn, de schil donker kleurt en blaren vormt. Laat de aubergines afkoelen, pel de geblakerde schil eraf en snijd de steeltjes eraf.
  • Pureer het vruchtvlees in de blender of keukenmachine. Mix geleidelijk de tahini, mosterd, bouillon en komijn erdoor. Voeg in 3 delen de olijfolie toe. Niet in één keer, want dan schift de soep. Mix het citroen- sap erdoor. Schep de soep in een pan en verwarm hem op matig vuur tot het kook- punt. Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep intussen de kikkererwten in een kom om met de maïzena en het paprika- poeder. Verhit de olijfolie in een koekenpan op matig tot hoog vuur. Bak de kikkererwten krokant in 3-4 min. Schep regelmatig om.
  • Meng in een andere kom de yoghurt met de citroenrasp en het -sap en wat zout en peper.
  • Schep de soep in kommen. Sprenkel de yoghurt erover en garneer met de krokante paprika-kikkererwten.

Voedingswaarde

calorieën: 580kcal
eiwit: 9g
vet: 49g
koolhydraten: 20g
auteur: delicious.
RECEPTEN: SHANNON BENNETT | FOTOGRAFIE: NIGEL LOUGH | STYLING: KIRSTEN JENKINS
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!