Kip tikka masala is de klassieker die je blijft maken. Kip gebakken in kruiden (tikka) en vervolgens geserveerd met een tomatensaus met specerijen (masala). Comfortfood ten top, als je het ons vraagt.
De curry is onlosmakelijk verbonden met de Indiase keuken, maar ook met de Britse. De exacte herkomst is onduidelijk, maar heeft waarschijnlijk alles te maken met Indiase migranten in Groot-Brittannië. Kip tikka masala is een clash tussen Indiase kooktechnieken en lokale smaakvoorkeuren.
Scroll naar beneden voor het recept.
Zo maak jij je kip tikka masala nóg lekkerder
1. Zachtjes bakken
De meeste currypasta’s worden lekkerder als je ze eerst op laag vuur omschept en zachtjes bakt in wat olie of ghee. In deze recepten doe je dat 5-8 min. maar langer tot 15-20 min. kan ook, zeker bij Indiase curry’s met veel specerijen.
2. Neem een platte vijzel
Een platte vijzel is een must als je graag currypasta’s of boemboes maakt. De Indonesische variant heet een tjobek. Daarin stamp en wrijf je alles tot een fijne pasta. Het resultaat is echt anders dan uit de keukenmachine: je krijgt vooral meer smaak! Een platte vijzel koop je bij de toko, kookwinkel of online.
3. Gebruik hele specerijen
Specerijen blijven langer goed als je ze à la minute maalt in een koffiemolentje of in de vijzel. Het is in veel currypasta’s ook lekkerder als je ze niet helemaal fijn maalt. Je kunt ook een deel van de specerijen – als je ze in het groot inkoopt bijvoorbeeld – in de vriezer bewaren.
Kijk voor meer curry-recepten én tips in het oktober 2023-nummer van delicious.! Je bestelt het nummer hier.
Dit recept kunnen we al met je delen:
Kip tikka masala recept
Kookgerei
- keukenmachine
Ingrediënten
- 1 el mild paprikapoeder
- 2 tl komijnpoeder
- 2 tl garam masala
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl kurkumapoeder
- 4 el zonnebloemolie + 75 ml extra
- 2 tenen knoflook
- 3 cm gemberwortel, geschild, fijngesneden
- 1 rode chilipeper, zonder zaadjes
- 3 el tomatenpuree
- 12 kipdrumsticks
- 2 uien, fijngesneden
- 400 g tomatenblokjes, 1 blik
- 400 g kokosroom
- 6 kerrieblaadjes
- sap van 1 limoen
- 1 bosje koriander, blaadjes geplukt
- Griekse yoghurt en rotiplaat voor erbij
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160ºC.
- Schep het paprikapoeder, komijnpoeder en de garam masala in een kleine koekenpan 3-4 min. om op matig tot laag vuur tot de aroma’s vrijkomen. Doe de specerijen over in de keukenmachine en voeg het korianderpoeder, kurkumapoeder, 4 el zonnebloemolie, de knoflook, gemberwortel, chilipeper en tomatenpuree toe en mix tot een gladde pasta. Bewaar de currypasta in een kom.
- Verhit de 75 ml olie in een grote braadpan op hoog vuur. Bestrooi de drumsticks met zout en braad in 2 porties in 6-8 min. rondom goudbruin. Schep ze uit de pan op een bord.
- Schep in dezelfde pan de uien 3-4 min. om op matig tot hoog vuur. Voeg de currypasta toe en schep hem 5-6 min. om tot de aroma’s vrijkomen en hij licht karamelliseert. Voeg de tomaten, kokosroom en kerrieblaadjes toe en breng de curry aan de kook. Stoof de kip afgedekt in de oven in 1 uur tot 1 uur en 30 min. botermals.
- Haal uit de oven en breng op smaak met zout en peper. Schep vlak voor serveren het limoensap door de curry, bestrooi met korianderblad en schep er wat yoghurt op. Serveer met de rotiplaat.
Voedingswaarde
Bekijk ook: 25x zalige curry’s om zelf te maken