‘Als je mij vraagt welke keuken mijn favoriet is, heb ik eigenlijk geen antwoord. Maar de Indiase keukens scoren wel hoog. Zoveel ingrediënten, smaken en invloeden in één land!’ vertelt Jonneke van der Zeeuw (alias Mooncake) in het augustus-nummer van delicious.
Jonneke: ‘Indiaas eten in Nederland betekende tot voor kort vooral Noord-Indiaas en daarmee de keukens van Rajasthan en Punjab. Roodkleurige kip uit de tandoor (cilindervormige kleioven), paneer (kaas) of romige murgh makhani (hier beter bekend als butter chicken) met naan (platbrood) en mango lassi (romige zuiveldrank).’
‘Vaak aangepast aan de zogenaamde ‘Nederlandse’ smaak: minder pittig bijvoorbeeld en zonder de typisch Indiase smaakmakers als kala namak – zwart zout met een zwavelgeur – om gasten niet af te schrikken.’
‘De eerste Indiase restaurants openden begin jaren zeventig in Amsterdam. Een eerste generatie restaurant is Koh-i-Noor, dat sinds 1981bestaat aan de Westermarkt en het Rokin.’
Nieuwe golf culinaire Indiase restaurants
‘Sinds een jaar of tien gaat er een nieuwe Indiase culinaire golf door Nederland,’ vertelt Jonneke. ‘Vooral in steden als Eindhoven, Amstelveen, Amsterdam en Den Haag opent het ene na het andere Indiase restaurant.’
‘Niet alleen door lokale ondernemers zoals Krishna Vilas maar ook Indiase wereldwijde ketens als Anjappar krijgen voet aan de grond.’
Geen concessies
‘Deze restaurants richten zich op de Indiase expat die z’n heimwee wil stillen en dus worden geen concessies gedaan. Je treft hier steeds vaker gerechten uit andere, zuidelijke delen van India als Chettinad, Tamil Nadu en Kerala bijvoorbeeld.’
Waar moet je zijn voor Indiaas eten?
In haar boek deelt Jonneke diverse adressen. Ze geeft een tip: ‘Wie nooit eerder Zuid-Indiaas at, begint met een enorme krokante dosa, bijvoorbeeld bij Krishna Vilas in Den Haag, Eindhoven of Utrecht.’ krishnavilas.com
Meer tips van Jonneke vind je in het augustus 2023-nummer van delicious.!
Lees ook: voor fantastisch lekker Koreaans eten moet je bij dít restaurant in Den Haag zijn