delicious.friend Hidde de Brabander maakt deze week zijn debuut in De Slimste Mens. Enthousiast geworden over de kunsten van de Meesterpatissier? Dan hebben we tien recepten voor je.
Hoe maak je het perfecte bladerdeeg? Hoe zorg je ervoor dat een soes niet mislukt? Als je zoet gaat frituren, waar moet je dan op letten? Iemand die het je perfect kan uitleggen is Hidde de Brabander. De Meesterpatissier en SVH Meesterijsbereider maakte de afgelopen jaren tal van recepten voor delicious. magazine.
Een aantal basisrecepten en heerlijke taarten vind je hieronder.
Online cursus van Hidde de Brabander
Wil je graag nóg meer leren van Hidde de Brabander, buiten zijn recepten maken? Neem dan even een kijkje bij deliciousacademy.nl. Samen met de meester maakten we verschillende online cursussen, over chocolade en ijs. Lees meer!
Basisrecepten en technieken
soezen maken
Soezen, taarten, cake, brood… iedereen is aan de bak. En geen wonder, want bakken is leuk, lekker en je maakt er veel vrienden mee. Natuurlijk doen wij daar maar al te graag een schepje bovenop met ons recept voor perfecte soezen. Die je weer kunt gebruiken voor een indrukwekkende croquembouche!
Bladerdeeg maken voor bijv. millefeuille pruimentaart is een echte patissiertechniek. Geduld, aandacht en gevoel zijn belangrijk, en vaak oefenen baart zeker kunst. Resultaat: knisperend, gelaagd, goudbruin krokant gebakken deeg.
In Italië is het frituren van zoet bijna tot kunst verheven! Maar dat geldt niet voor het maken van bombolini, dat blinkt juist uit in eenvoud. Als je dit simpele gistdeeg maakt, zie je hoe het in een paar stappen transformeert tot een verrukkelijk zoet (na)gerechtje. Hidde: ‘Je kunt bombolini gefrituurd en gesuikerd, serveren. Nóg lekkerder worden ze met een fris-zoete vulling van jam of banketbakkersroom!’
Zelf bladerdeeg makenis een heuse patisserietechniek. Hier leer je van patissier Hidde de Brabander de fijne kneepjes. Hij vult het bladerdeeg – op ons verzoek – met heerlijke room en gepocheerde pruimen.
Een soesjeskunstwerk als dessert is de perfecte afsluiter van een perfect diner. De croquembouche dankt zijn naam aan het Franse croque-en-bouche (NL: ‘knapperig in de mond’). Maar ook in Nederland kunnen we er wat van. Durf jij het aan?
Aan het bakken van een biscuitrol hangt, zeg maar, een driesterrenimago qua moeilijkheid. Maar nu niet meer! Maak Hiddes biscuitrol eens: hij heeft geweldige banketbakkerstips om een dun, luchtig, maar toch flexibel biscuitdeeg te maken dat je easy kunt oprollen, zonder dat het barst. De vulling is supersimpel en lekker fris.
Amandelkoekjes, banketbakkerskoekjes, paleisbanket… hoe je ze ook noemt: banketbakker Hidde de Brabander bakt ze als de beste en laat je zien hoe je ze maakt. En het resultaat is verrukkelijk! Hij versiert ze héél mooi met amandelschaafsel en jam. Nóg lekkerder!
Tip van Hidde: ‘Begin het liefst een week van tevoren met het maken van spijs, zo komt de smaak mooi in balans. Met vanillezaadjes, kardemom, kaneel, speculaaskruiden of de geraspte schil van citroen of sinaasappel, maak je het deeg extra lekker.’
In Engeland zijn stoompuddingen razend populair. En niet voor niks, want ze zijn superlekker. Hidde laat zien hoe je een appelperenpudding maakt. Lekker fris door de appel, peer en sinaasappelrasp en met een heerlijke, volle smaak. Fijn: je kunt er oud brood voor gebruiken!
Een feestelijke taart met een bom aan heerlijke smaken. De frisse citroen, in combinatie met de romige crème en om het af te toppen ook nog een crunch van pistache. Wat willen we nog meer?