Bietjes zijn superfeestelijk door de prachtige kleuren en lijnen. Groentemeisje Christine van Gijs van de Hoef is gek van groente en zet ze tijdens kerst dan ook in de hoofdrol.
WIE Christine van de Hoef WAT mede-eigenaar
WAAR Gijs van de Hoef in Veenendaal, uitgeroepen tot beste groentezaak van Nederland 2014/15. Behalve een groot assortiment groenten zijn er ook gerechten van kok Tim Niekes, die hij vaak bereidt met stoom, te koop. Stamppotten, maar ook paella, tagliatelle met scampi’s en zalm en nu ook het feestgerecht van delicious.friend Eke: bietjes, aardpeer en waterkers.’
Veenslag 10, Veenendaal, gijsvandehoef.nl
gek van groente
‘Het inspireert enorm om met zo’n breed assortiment aan prachtproducten te werken en dat merken onze klanten ook. Hobbykoks vinden bij ons bijzondere ingrediënten en nietkokers slaan gezonde wraps en maaltijden in. Ik deel mijn passie voor groenten graag met iedereen in de winkel, samen met de klanten gaan we voor lekker eten. Het is dus belangrijk dat we de juiste telers hebben om kwaliteit te garanderen. Daarom bezoeken we nieuwe leveranciers ook altijd, we kijken of de velden niet zijn uitgeput en de teler onze groentepassie deelt. Plus: onze voorkeur gaat altijd uit naar biologische teelt.’
groentetrend
‘Wij merken dat thuiskoks ook vaker met groenten aan de slag gaan. Ze komen naar onze winkel voor oud-Hollandse aardappelrassen en aardse bieten. Die hebben we beide in allerlei soorten en kleuren. Bieten kun je poffen, raspen of – zoals in Eke’s gerecht – dun snijden. Samen met het zoete van aardpeer is dit een heel mooi voorgerecht.’
feesteten
‘Voor mij zijn dat bospaddenstoelen. En dan bedoel ik de bijzondere soorten: trompette de la mort, pied-de-mouton en gele oesterzwam. Ze zien er geweldig uit en hun bosachtige smaak hoort helemaal bij deze tijd van het jaar. Maar ook truffelaardappels, haverwortel of oerkomkommer zijn heel feestelijk.’
van groentemeisje christine v/d Hoef
bietjes, aardpeer en waterkers
voorgerecht | 4 personen v
2 gele bieten
2 chioggiabieten
2 rode bieten
250 g aardpeer (150 g zonder schil)
200 ml melk
50 g geroosterde hazelnoten, grof gehakt
1 takje tijm
1 blaadje laurier
2 el crème fraîche
1 bosje waterkers
2 el olijfolie
½ el wittewijnazijn
Was de bieten en stoom ze in een stoommandje boven kokend water in ± 25-30 min. gaar. Laat ze afkoelen en schil ze met een dunschiller. Schil intussen de aardpeer (of topinamboer) en snijd in stukjes van 1 cm. Breng met de melk, 25 g van de hazelnoten, de tijm en laurier aan de kook en kook op laag vuur in ± 10 min. gaar. Giet af, verwijder de tijm en laurier en pureer met de staafmixer.
Breng de crème op smaak met peper en zout en laat afkoelen. Roer er dan de crème fraîche door. Rooster de rest van de hazelnoten een paar minuten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen en hak ze grof. Pluk de blaadjes en dunne steeltjes van de waterkers. Meng ze in een kom met de olijfolie en azijn en bestrooi ze met een wat peper en zout.
Snijd de plakken biet flinterdun op een mandoline en schik ze op kleur op de borden. Lepel er wat van de aardpeercrème overheen en garneer met waterkers. Bestrooi met gehakte hazelnoten en met peper uit de molen.
Bereiden ± 40 min. / afkoelen ± 30 min.
RECEPTEN EN BEREIDING EKE MARIËN FOTOGRAFIE ERIK VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS INTERVIEWS LAURA VAN HEUSDEN, MARION DE BOER, BAS ROBBEN, PRODUCTIE DOSIA BREWER