Opgerolde lasagnebladen, daar zou je cannelloni mee kunnen vergelijken. Ze zijn wat onhandig om te vullen, maar dat geeft niks, want zodra je je vork in zo’n pastabuis zet en de saus in je mond slurpt, is het een en al genieten!
psst.. ken je dit lekkere lijstje al? Vegetarische lasagne: 12 toppers waar we gek op zijn
Een van de eerste Italiaanse pastaregels die je als kok leert is dat je niet te overvloedig moet zijn met je saus. Precies genoeg saus om al dente pasta in een dunne satijnen jurk te hullen, dat is de formule. Maar let op, want bij cannelloni is het precies andersom. Cannelloni is een van die relatief zeldzame pastagerechten waarbij de verhouding pasta op saus scheef is – ten gunste van de laatste.
We hoeven je niet te vertellen dat je de lekkerste cannelloni maakt met zelfgedraaide eierpasta, het liefst met een beetje semolina (griesmeel) voor extra bite. Want met zoveel saus moet je pasta natuurlijk wel overeind blijven staan.
Spinazie & ricotta
Nadat je zo’n buisje even kort hebt geblancheerd mag je ‘m eigenlijk vullen met alles waar het water je van in de mond loopt. Daarna gaat er wat bechamel of tomatensaus overheen en, dit mag niet ontbreken: geraspte parmezaan. Even de oven in, want cannelloni is een klassiek pasta al forno gerecht, en wachten tot de bovenkant mooi goudbruin kleurt.
Nu mag je wel elke vulling kiezen, onder de Italianen is de meest geliefde vulling de combinatie van spinazie en ricotta. Om door de romige ricotta heen ’te snijden’ wordt er vaak een beetje verse nootmuskaat door de vulling geraspt, samen met wat scherpe knoflook en pittige parmezaan (of pecorino, vooruit).
5x de allerlekkerste cannelloni recepten
Heb je trek gekregen en wil je zelf aan de slag? Kies een van onze (vega) cannelloni recepten. Tip: heb je geen grote buizenpasta, gebruik dan een geblancheerd lasagneblad, leg er wat vulling op, en rol hem op. Zo makkelijk kan het zijn.
Bekijk ook: 47x Italiaanse recepten zónder pasta in de hoofdrol