5x cannelloni – inclusief de klassieker: spinazie met ricotta

5x cannelloni – inclusief de klassieker: spinazie met ricotta

Opgerolde lasagnebladen, daar zou je cannelloni mee kunnen vergelijken. Ze zijn wat onhandig om te vullen, maar dat geeft niks, want zodra je je vork in zo’n pastabuis zet en de saus in je mond slurpt, is het een en al genieten!

psst.. ken je dit lekkere lijstje al? Vegetarische lasagne: 12 toppers waar we gek op zijn

Een van de eerste Italiaanse pastaregels die je als kok leert is dat je niet te overvloedig moet zijn met je saus. Precies genoeg saus om al dente pasta in een dunne satijnen jurk te hullen, dat is de formule. Maar let op, want bij cannelloni is het precies andersom. Cannelloni is een van die relatief zeldzame pastagerechten waarbij de verhouding pasta op saus scheef is – ten gunste van de laatste.

We hoeven je niet te vertellen dat je de lekkerste cannelloni maakt met zelfgedraaide eierpasta, het liefst met een beetje semolina (griesmeel) voor extra bite. Want met zoveel saus moet je pasta natuurlijk wel overeind blijven staan.

Spinazie & ricotta

Nadat je zo’n buisje even kort hebt geblancheerd mag je ‘m eigenlijk vullen met alles waar het water je van in de mond loopt. Daarna gaat er wat bechamel of tomatensaus overheen en, dit mag niet ontbreken: geraspte parmezaan. Even de oven in, want cannelloni is een klassiek pasta al forno gerecht, en wachten tot de bovenkant mooi goudbruin kleurt.

Nu mag je wel elke vulling kiezen, onder de Italianen is de meest geliefde vulling de combinatie van spinazie en ricotta. Om door de romige ricotta heen ’te snijden’ wordt er vaak een beetje verse nootmuskaat door de vulling geraspt, samen met wat scherpe knoflook en pittige parmezaan (of pecorino, vooruit).

5x de allerlekkerste cannelloni recepten

Heb je trek gekregen en wil je zelf aan de slag? Kies een van onze (vega) cannelloni recepten. Tip: heb je geen grote buizenpasta, gebruik dan een geblancheerd lasagneblad, leg er wat vulling op, en rol hem op. Zo makkelijk kan het zijn.

cannelloni met wilde spinazie en ricottabechamel
Eigenlijk zijn cannelloni rolletjes gemaakt van pasta die je vult met je favoriete ingrediënten. Wij gebruiken spinazie en ricotta, een match made in heaven. 
naar recept
cannelloni met geroosterde pompoen & gorgonzola
Als je het weekend veel eters over de vloer krijgt, is dit het ideále gerecht. Lekker makkelijk én.. je hoeft maar 30 minuten in de keuken te staan, de oven doet de rest. Heb jij meer tijd voor je gasten!
Probeer ook eens cannelloni gevuld met groene asperge, ham & geitenkaas!
naar recept
Canneloni met geroosterde pompoen - delicious
groene-aspergecannelloni met ham & geitenkaas
Absoluut lekker: dit recept voor cannelloni. De bechamel maak je met olijfolie in plaats van boter. Dat geeft de saus meer smaak en maakt hem minder zwaar. Houd je van spicy? Neem dan olijfolie met chilipepers en geef je cannelloni extra pit. Cannelloni kun je ook vullen met kabeljauw en truffel. Hier vind je het recept!
naar recept
asperge cannelloni
spinazie-ricottacannelloni met ham
Italiaanse gerechten zijn gerechten voor de hele familie. Ideaal dus om met de kids te koken. Zelf cannelloni rollen vinden ze vaak erg spannend. Het mag ook lekker slordig! Dagje geen vlees? Zonder ham bevat de cannelloni nog voldoende eiwitten uit de kaas en crème fraîche.
naar recept
spinazie ricottacannelloni ham - delicious
cannelloni van knolselderij & truffel, gekonfijte kabeljauw en kreeft
Wij vroegen chef-kok Niven Kunz om een sterrenmenu te maken. Dit keer delen we zijn recept met cannelloni van knolselderij met truffel, kabeljauw en kreeft.
naar recept

Bekijk ook: 47x Italiaanse recepten zónder pasta in de hoofdrol