Mosterd maken is zo easy. Doe het stap voor stap, dan is succes verzekerd! Voeg wat smaakmakers toe als dragon, citroen en druiven. Wij maken dragonmosterd met witbier & citroen op de Hollandse manier én een fijne rodedruivenmosterd als in het Franse Dijon.
Heb je zelf mosterd gemaakt, gebruik dan een lepeltje of twee in een van deze recepten.
Hoe maak je zelf mosterd?
Er zijn net zoveel mosterdrecepten als mosterdliefhebbers, de variaties zijn eindeloos. De basis is echter heel simpel: fijngemalen mosterdzaadjes vermengd met een vloeistof, dat kan water zijn, maar vaker wordt azijn, wijn, bier, of fruitsap gebruikt. De vloeistof zal bepalen hoe pikant de mosterd smaakt en hoe snel hij veroudert en zijn lekkere bite verliest. Mosterd met water veroudert bijvoorbeeld veel sneller dan een mosterd op basis van azijn.
Mosterd maak je een stuk spannender door de toevoeging van specerijen zoals karwij, maanzaad, korianderzaadjes, dille, selderij of verse kruiden zoals dragon en zelfs noten; walnootmosterd is verrukkelijk! Ook zout, honing en vers fruit zijn heerlijke toevoegingen.
Wat heb je nodig?
Voor een potje dragonmosterd:
50 g geel mosterdzaad
40 ml ciderazijn
40 ml witbier
rasp van 1⁄2 (bio)citroen
blaadjes van 1 takje dragon
Voor een potje druivenmosterd:
50 ml rodewijnazijn
50 ml rode wijn
30 g geel mosterdzaad
30 g mosterdpoeder
pitloze blauwe druiven
Stap voor stap zelf dragonmosterd maken
Mosterd met verse druiven
Breng de
azijn en wijn aan de kook met 1 kleine fijngesneden ui en 1 fijngesneden teen knoflook. Zeef het mengsel of laat de ui en knoflook erin.
Voeg 30 g mosterdzaad
en 30 g mosterdpoeder toe, laat 1-2 dagen wellen Mix samen met ± 10 pitloze rode druiven en wat zout met de staafmixer.
Voeg evt. nog meer
druiven of zout toe. Breng de druivenmosterd even aan de kook. Laat afkoelen.
Doe de druivenmosterd in gesteriliseerde potjes. TIP: je zelfgemaakte mosterd is ook leuk als culi-cadeautje.
Lees ook: sandwich maken: zo beleg je zelf het lekkerste broodje ter wereld