Zin in een lekker aromatisch gerecht? Probeer dan zeker eens de Indiase biryani. Rijst met vlees, groenten en een mix van specerijen die samen een explosie van smaak vormen.
Er zijn veel verschillende soorten, die vaak vernoemd zijn naar de regio waar ze vandaan komen. Zo heb je de Hyderabad biryani, die bekend staat om zijn gebruik van malse geitenvlees en verse kruiden. En wat dacht je van de Kolkata biryani, die wordt bereid met aardappelen en ei? Elke regio heeft zijn eigen unieke draai aan het gerecht gegeven.
Het rijstgerecht zelf maken is alles behalve moeilijk. Je brengt rijst op smaak en voegt groenten, vlees of vis toe. Maak het gerecht af met verse kruiden en eventueel een scheutje yoghurt of limoensap. Onderstaande recepten leggen je stap voor stap uit wat je moet doen.
In het mei 2023-nummer van delicious. maken we een reis om de wereld. Verbreed je rijstrepertoire. Van Italiaanse risotto tot Japanse onigiri, want rijst is belangrijk in zoveel keukens. Bestel het nummer hier!
3 x biryani recepten
biryani met garnalen en sugarsnaps
Dit is een eenvoudige en snelle versie van een Indiase rijstgerecht: biryani met garnalen en sugarsnaps. Het aroma van de garam masala die wordt gebruikt, kan per merk verschillen: proef en voeg gerust wat extra toe. Biryani wordt vaak met kip gemaakt, maar met garnalen is het ook superlekker! En binnen 30 min. klaar, dus prima voor een doordeweekse dag.
Biryani is een populair een Indiaas rijstgerecht. Oorspronkelijk was het een Perzisch gerecht. Het Perzische woord birian, waar biryani van afgeleid is, betekent ‘gebakken voor het koken’. Vroeger bakte men de ongewassen rijst in ghee (geklaarde boter) om een heerlijke nootachtige smaak te krijgen en daarna kookten ze de rijst met kruiden halfgaar. In de Handi, een aardewerken pot, werden in lagen rijst en vlees, oorspronkelijk geit, gelegd. De pot werd afgesloten en tussen de kolen gezet om verder te garen.
Maqloubeh is een laagjesgerecht dat op een schaal wordt gestort. Je maakt het als pilaf, maar houdt wel de laagjes in ere, zodat je steeds opnieuw wordt verrast door de verschillende smaken.