Chefs zijn gek op roseval aardappelen vanwege het dunne rode schilletje en omdat ze lekker stevig blijven na het koken. In welke gerechten ze het beste tot hun recht komen? Nou, fish and chips bijvoorbeeld, of een romige aardappelsalade.
Roseval aardappelen zijn vastkokende piepers met een fijne structuur. Ze vallen daarom niet uit elkaar tijdens het koken en zijn perfect geschikt voor een aardappelsalade, ovenschotel of in een van deze onderstaande recepten.
Hoe kun je roseval aardappelen het beste bewaren?
Je doet er goed aan om aardappelen buiten de koelkast te bewaren, op een koele en donkere plaats. In de koelkast worden ze namelijk blauw, omdat het zetmeel wordt omgezet in suiker. Daarbij ontstaat acrylamide, een stofje dat gevaarlijk kan zijn als je de ‘koelkast’-aardappelen vervolgens gaat verhitten. Dat geldt overigens niet als je de aardappels kookt, ze zijn dan alleen wat zoeter.
Leg aardappels daarom altijd op een droge plek, tussen de 8-10°C, en niet naast de uien. Dat versnelt het rijpingsproces van de aardappels waardoor ze sneller rotten.
Lees ook: kun je aardappels met uitlopers nog eten?
Wist je dat aardappelen zo Nederlands nog niet zijn?
Nederlanders zijn dan wel aardappeleters, de oorsprong van deze knol ligt aan de overkant van de oceaan, in Zuid-Amerika. Columbus nam de aardappelplant mee naar Spanje, waar de aardappel voor het eerst werd gekweekt in kloostertuinen, puur voor de sier. De kleurrijke bloemen waren een plezier voor het oog.
Het duurde echter nog een tijd voordat de eerste aardappel werd gegeten in Europa, want het was het voedsel van ‘die wilden’ uit het Andesgebergte. Volgens de Bijbel kon dat niet veel goeds betekenen.
Terwijl er een stevige hongersnood heerste, was er één kloostergenoot die nergens last van had. ‘Honger? Waar?’, het varken at zich moddervet aan het nieuwe gewas. Waardoor uiteindelijk de monniken voorzichtig een hapje aardappel proefden en uitvonden dat je er niet dood van ging. Daarmee was de eerste stap naar de aardappelrevolutie gezet: volksvoedsel nummer één.