veganistisch, vegetarisch
aantal 4 |
hoofdgerecht |
|
marokkaans |
vegan, vegetarisch
Gepekelde citroen is ongetwijfeld de superster in dit gerecht. Het geeft de zoete pompoen-kikkererwtenstoof iets spannends en onverwachts; de je ne sais quoi waarmee je iedereen aan tafel inpalmt.Als je van kikkererwten houdt, krijg je vast trek van deze recepten met peulvruchten.
Ingrediënten
- 200 g gedroogde kikkererwten 1 nacht geweekt, uitgelekt
- 3 el extra vergine olijfolie
- 1 witte ui, kleingesneden
- 50 g gepekelde citroenschil, fijngesneden
- 2 el harissa
- 1 l groentebouillon
- 4 pomodoro tomaten, fijngesneden
- 1 rode chilipeper, zonder zaadjes
- 1 plukje saffraandraadjes
- 1 el ras el hanout
- 600 g pompoen geschild, in parten van 6 cm dik
kokosmengsel
- 35 g pompoenpitten geroosterd, licht gekneusd
- ¼ bosje bosje koriander blaadjes geplukt
- ¼ bosje bladpeterselie blaadjes geplukt
- sap van 1 limoen
- 50 g verse geraspte kokos* of evt.
- 35 g gedroogde geraspte kokos
Instructies
- Doe de kikkererwten in een steelpan en overgiet ze ruim met koud water. Breng aan de kook op hoog vuur. Draai het vuur laag en kook ze 45 min. of tot ze gaar zijn. Giet af.
- Verhit de olie in een braadpan op matig vuur. Schep hierin de ui 5 min. om. Voeg de citroenschil, harissa, bouillon, tomaten, chilipeper, saffraan en ras el hanout toe en breng aan de kook. Voeg de pompoen en kikkererwten toe. Stoof 35-40 min. op matig tot laag vuur tot de kikkererwten en pompoen gaar zijn en de saus is ingekookt. Meng in een kleine kom alle ingrediënten voor het kokosmengsel en voeg wat zout en peper toe. Serveer bij de tajine.
Voedingswaarde
calorieën: 294kcal
eiwit: 12g
vet: 16g
koolhydraten: 21g
* Verse kokos koop je bij ruim gesorteerde supermarkten en kun je evt. zelf raspen.
RECEPTEN: MATT MORAN | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Ook lekker: Lamstajine met abrikozen