Wijn hóórt in kaasfondue. Net zoals apfelstrudel bij de piste hoort, en Max bij Willem. Maar wist je dat je die wijn nóg meer smaak kunt geven door er specerijen in mee te laten trekken? Janneke laat steranijs zachtjes trekken in de droge witte wijn – en daarmee in de kaasfondue – en man, man, man… wat is dat ongelooflijk lekker!
Karolien: ‘Een kant-en-klare mix is makkelijk, maar wel wat saai. En zélf kaasfondue maken, leek me ontzettend riskant. Wat als het gaat kleven, te dik of juist te dun wordt? Tot ik op een ijskoude dag besloot het gewoon te proberen, volgens een recept van de delicious.website. Het werd een groot succes en sindsdien varieer ik er op los met allerlei kazen en van alles om in de kaas te dippen.’
Nog even een paar tips voor je kaasfondue: gebruik altijd gietijzeren fonduepan of een steelpan met een dikke bodem en een rechaud. Je wil voorkomen dat je kaas aanbrandt aan de bodem van de pan!
Rasp zelf je kaas voor de kaasfondue: vers geraspte kaas smelt gelijkmatiger én sneller dan voorverpakte kaas (waar vaak antiklontermiddel op zit). Hierdoor krijg je een veel gladdere, zijdezachte fondue. Meng de kazen alvast in een kommetje voordat je ze toevoegt aan de pan zodat alles goed gemengd is.
Voeg de kaas langzaam toe. Breng eerst je vloeistof rustig tegen de kook aan – in dit geval de witte wijn – en voeg daarna handje voor handje de kaas toe.
Janneke voegt maïzena toe, dat zorgt voor een stabielere fondue die minder snel schift en iets dikker wordt. Je kan hem ook zonder maïzena maken – op de traditionele manier – alleen als je kazen gebruikt met minder vet, weet dan dat schiften op de loer ligt.
kaasfondue met gin
aantal 4 | hoofdgerecht | | zwitsers | glutenvrij, vegetarisch
Hoe heerlijk is een koude winterdag, als er binnen een pan kaasfondue op tafel komt!
Ingrediënten
- 200 g kernhem-kaas
- 200 g belegen boerenkaas
- 200 g comté, Franse bergkaas
- 1 teen knoflook
- 1200 g wintergroenten, bijv. koolraap, pastinaak, aardpeer en spruiten
- 3 el olijfolie
- 2 tl gedroogde tijm
- 200 ml droge witte wijn
- 2 steranijs
- 1 el citroensap
- 1 el maïzena
- 2 el gin
Instructies
- Rasp alle kazen. Halveer de knoflookteen en wrijf de binnenkant van een kaasfonduepan ermee in.
- Verwarm de oven voor op 220°C. Snijd de groenten in 2 cm-stukken. Schep ze in een kom om met de olijfolie en tijm. Verdeel de groenten over een bakplaat met bakpapier. Bestrooi met zout en peper naar smaak.
- Rooster de groenten in de voorverwarmde oven in ± 20 min. bruin en gaar. Breng intussen in de pan de wijn met de steranijs aan de kook. Voeg de geraspte kaas en het citroensap toe en laat ze op laag vuur smelten.
- Roer de maïzena los met de gin. Schenk het mengsel in de pan en bind al roerende tot gladde fondue. Bestrooi de kaasfondue met (chili)peper naar smaak. Serveer de kaasfondue met de geroosterde wintergroenten.
Voedingswaarde
- calorieën: 908 kcal
- eiwit: 40 g
- vet: 65 g
- koolhydraten: 28 g
RECEPTEN, FOTOGRAFIE, STYLING, BEREIDING: STUDIO PHILIPPI.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Ook heerlijk: spruitjesstamppot met oesterzwammen en oude kaas