We zijn gek op magor bij bloemkool, door een kazige pastasaus en bij bittere groenten zoals witlof. Maar wat is magor eigenlijk?
Magor of gormas zoals de kaas ook wel genoemd wordt, komt oorspronkelijk uit Noord-Italië en valt onder de blauwe kazen.
Blauwe kaas
Een blauwe kaas, ofwel blauwaderkaas, herken je aan de mooie blauwe aders die door de kaas lopen. Blauwe kaas kan worden gemaakt van koeien-, geiten- of schapenmelk. Meestal smaakt blauwe kaas pikant, hoe meer aders je ziet, hoe pikanter de kaas. Tijdens het rijpen wordt deze kaas met lange naalden doorprikt zodat er lucht in komt en zo blauwschimmel ontstaat.
Vaak is blauwe kaas de afsluiter van een kaasplank of smaakmaker in een gerecht waarin de kaas met een zoete tegenhanger wordt gecombineerd. Blauwe kaas is er in allerlei soorten en maten, de meest gangbare zijn gorgonzola, roquefort, stilton en danish blue.
En wat is magor dan?
Magor wordt op precies dezelfde manier gemaakt als een gorgonzola, alleen wordt er mascarpone aan toegevoegd. Vanaf dat moment heet het gormas of magor. Dankzij de romige textuur, en mildere smaak dan andere blauwe kazen is het een goede pastakaas.
In het nieuwe februari-nummer van delicious. maakt Janneke een makkelijke eenpanner met de blauwe kaas: orecchiette met bloemkool, pancetta en magor. Die wil je maken toch? Bestel het nummer hier voor het volledige recept:
Combineer magor ook eens op deze manier
Er is eigenlijk maar één regel; is het lekker met gorgonzola, dan ook met magor! Probeer het eens met:
• Avocado: omdat avocado vrij neutraal smaakt, werkt het heel goed met de zilte, tikje zure smaak van blauwe kaas. Maak een dressing van de magor voor een goedgevulde salade.
• Bacon: bacon, oftewel uitgebakken spek, is een klassieke combinatie met blauwe kaas. Heerlijk bij bittere radicchio of witlof met gekaramelliseerde pecannoten.
• Rundvlees: steak met blauwe kaas, yes please!
• Blauwe bessen: smeer magor op een bruchette en serveer met een quick pickle van bramen. Onze culi-expert Dosia Brewer doet er ook nog wat parmaham, rozemarijn en venkelzaadjes bij.
• Vijgen: een funky risotto met blauwe kaas en verse vijgen, misschien zelfs een walnootje erbij?