Meirapen

Meirapen

Hoewel de naam anders doet vermoeden komen de jonge knolletjes alweer uit de volle grond. Ook in je eigen tuin kun je de snelgroeiende meiraap deze maand nog zaaien. Pittig, sappig en fris dat zijn de rauwe meiraapjes ten voeten uit. Verrijk je lunchsnee met dunne raapplakjes of rasp een knolletje voor een salade met tuinkers, buffelmozzarella en citroendressing.
Van de jonge voorjaarsknolletjes hoef je alleen een plakje van de onder- en bovenkant te snijden, oudere raapjes hebben een taaier jasje en kun je beter even schillen.
Meirapen kun je ook prima stoven, grillen, roosteren en roerbakken waarbij de scherpe, pittige smaak zachter wordt. De raapjes zijn ook niet weg te denken uit de klassieke Franse stoofschotel navarin printanier. Overigens bestaan er tal van soorten waarbij namen als platte mei en roodkop-raapje veelal iets zeggen over het uiterlijk. En wat we vooral niet moeten vergeten is dat het malse, jonge blad van de meiraap ook heerlijk is, je kent het vast wel want de blaadjes heten raapsteeltjes!

Gestoofde meiraapjes, bijgerecht voor 4 personen:

600 g meiraapjes
2 el olijfolie
125 ml groentebouillon (van tablet)
3 el crème fraîche
2 el tuinkers, van het bed geknipt

Snijd van de knolletjes een plakje van de onder- en bovenkant. Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en schep er de meiraap door. Bak de groente 2 minuten zonder te kleuren. Voeg de bouillon toe en stoof de plakjes met de deksel op de pan in nog 2-3 minuten beetgaar. Roer er de crème fraîche met versgemalen zout en peper naar smaak door en bestrooi met de tuinkers. Lekker met gegrilde lamskoteletjes!