wijn is vaak veel langer houdbaar dan je denkt

wijn is vaak veel langer houdbaar dan je denkt

Bij het opruimen van de kelder (of de rommelkast in je appartement) kom je een oud flesje rood tegen. Wanneer had je die daar ook alweer neergelegd? Tsja, geen flauw idee eigenlijk… Wijnkenner en oud-topsommelier Milton Verseput deelt zijn beste wijntips zodat je erachter komt of je zo’n oude fles kwaliteitswijn nog steeds (veilig) kunt opdrinken.

Voordat je zo’n oude fles wijn opentrekt is het belangrijk om te achterhalen hoe de wijn is bewaard. Daar zijn namelijk een aantal regels voor die Milton Verseput met ons deelt in dit artikel.

Op deze manier kom je erachter of een oude kwaliteitswijn nog drinkbaar is

Aan de manier waarop de wijn bewaard is, kun je dus goed achterhalen of de wijn nog drinkbaar is. Maar, ben je tien keer verhuisd en weet je niet meer waar die ene fles uit 1990 vandaan komt, dan zijn er een aantal visuele hints die weggeven of de wijn nog houdbaar is.

1. Stof op de fles

Voor de oplettende lezer: 10x verhuizen is natuurlijk niet ideaal voor een wijn, want dat duidt op temperatuurschommelingen, evenals trillingen: beiden een no no. Een betere houdbaarheids-indicator is stof op de fles, klinkt suf, maar dan heeft de wijn lekker rustig kunnen rijpen.

2. Vloeistof tot de schouder

Als er nog wijn tot de schouder in de fles zit, boven het etiket, dan is de wijn goed bewaard. Dat betekent dat de luchtvochtigheid rond de 70% was, wat gunstig is voor het bewaren van wijn. Is het te droog? Dan droogt de kurk uit en kan de wijn er doorheen verdampen. Zonde! Te vochtig? Dan wordt de kurk nat en poreus.

Zo open en schenk je een oude fles wijn

1. Zorg dat je wijn 48 uur van te voren uit de kelder (of andere bewaarplek) haalt en rechtop zet. Het depot in de fles (ook bezinksel genoemd) moet naar beneden zakken. Zet de wijn vervolgens op een plek die vergelijkbaar is met de temperatuur waar je de wijn schenkt. Bij oude rode wijnen tussen de 16 en 18 graden.

2. Haal de kurk met een ah-so opener (of The Durand – de Rolls-Royce onder de kurkentrekkers) uit de fles. Bij oude wijnen is de kurk kwetsbaar en niet stevig genoeg meer om met een normale kurkentrekker eruit te worden getrokken. Deze speciale opener haalt de kurk heel voorzichtig uit de fles, zonder af te brokkelen.

3. Nadat je de wijn hebt geopend moet je ervoor zorgen dat je zo’n oude wijn niet teveel heen en weer beweegt. Je wil heel langzaam vanuit dezelfde hoek schenken zodat het depot zich niet vermengt met de wijn.

4. Zo’n oude wijn zit nog helemaal ‘op slot’ en nu sta je voor een belangrijke keuze:

• Decanteer de wijn in een kleine decanteerkaraf en schenk de wijn uit in niet al te grote wijnglazen. Schenk héél langzaam. Nu zal de wijn zich eerst kort sluiten en zich daarna volledig openen, om vervolgens te crashen als een kamikazevliegtuig. Via deze weg kun je de wijn dus op zijn prime proeven, alleen is het kort genieten.

• Decanteer je de wijn niet, dan blijft de wijn hangen op 80% van zijn kunnen, minder ‘wow’ dus, maar je kunt er wel langer van genieten.

Of er een gemiddelde wijn houdbaarheid is?

Volgens Milton kunnen we dat niet zeggen. Elke jaargang, elk wijnhuis, en elke fles gedragen zich anders. Er zijn zelfs wijnen gevonden op de bodem van de oceaan, die nog steeds goed waren. Kwestie van opentrekken en proeven.

Milton werkte 18 jaar als sommelier bij topzaken als De Bokkedoorns**, Merlet* en Olivijn*. Tegenwoordig is hij wijnadviseur bij Okhuysen, waar hij ook wijncursussen en proeverijen geeft.