orzo! 6 recepten omdat er (bijna) geen beter comfortfood is

orzo! 6 recepten omdat er (bijna) geen beter comfortfood is

Orzo, kritharaki of risoni. Waar we het over hebben als we het over orzo hebben? Een pasta die lijkt op een rijstkorrel, maar dus onder verschillende namen bekend is. Een soort risotto voor mensen met minder geduld, want: zo klaar!

Hoe het precies met al die benamingen voor hetzelfde goedje zit? Orzo kennen ze in véél zuiderse keukens rondom de Middellandse zee, en in soortgelijke vorm. In Macedonië noemen ze het ‘kritharaki’, in Israël ‘ptitim’, in Turkije ‘arpa sehriye’ en in Italië naast ‘orzo’ vaak ook ‘risoni’. Maar je komt het ook tegen onder namen als manestra, rosa marina en riso.

Eenpanner in 1, 2, 3!

Waarom heeft iedereen toch zo’n zwak voor orzo? Wij hebben zo’n vermoeden: omdat deze kleine pastasoort zó snel gaart dat je ’m perfect kunt meestoven in de saus. En dat maakt orzo meteen een topkandidaat voor de prijs ‘beste eenpansbasis’. Die prijs is natuurlijk (nog) fictief, maar in onze hoofden bestaat de prijs wel degelijk, want eenpansgerechten zijn dé redding na een drukke werkdag met hongerige familie of vrienden die het liefst gisteren al een bord naar binnen hadden geschoven.

Nog een fijn voordeel: als je orzo, saus én groenten gewoon in dezelfde pan laat garen, blijft de afwas minimaal. Leuker als je partner die doet, natuurlijk, maar áls dat niet gebeurt, kun je zelf binnen vijf minuten klaar zijn en met je benen omhoog je favo serie aanzetten. Lang leve orzo!

Oh, en wist je dat je de pasta hetzelfde kan bereiden als risotto. In Italië doen ze dat ook en noemen het dan ‘orzotto’.

Wil je nog meer leren over de Italiaanse keuken? Op deliciousacademy.nl vind je diverse cursussen vanaf € 19,95 die je meenemen naar dit heerlijke land. Zo leer je de lekkerste pasta’s maken met Roberta of bak je samen met Rutger Italiaanse zoete broodjes. Op deze pagina vind je het overzicht.

6x orzo recepten

orzotto van knolselderij en gerst

‘De orzo in dit gerecht is parelgerst en niet de gelijknamige pasta. Verwarrend genoeg hebben ook in Italië twee verschillende ingrediënten dezelfde naam.’

naar recept
orzotto met gerst
orzo in romige kruidensaus met garnalen

De romigheid van de saus komt van de bonen, die je ook veel gezonde proteïnen geven. TIP: Serveer de orzo met geroosterde cherrytomaten. Leg 250 g cherrytrostomaten aan de tros in een ovenschaal en besprenkel met wat olijfolie en zout. Bak 15 min. op 180°C.

naar recept
orzo romige kruidensaus en garnalen
orzosalade met romanesco en radijsbladpesto

Orzo of riso is een pasta die op rijstkorreltjes lijkt. Orzo betekent in het Italiaans gerst, riso is rijst. Deze pasta soort leent zich ideaal voor risotto! Wij serveren hem met romanesco en huisgemaakte pesto van radijs.

naar recept
orzosalade-pesto-delicious
kritharaki met aubergine, spinazie en gemarineerde feta

Kritharaki is de Griekse naam voor orzo: een mini-pasta die lijkt op rijst. In dit recept gebruikt Janneke het als basis, samen met spinazie, aubergine en gemarineerde feta. Het gerecht is in 30 minuten klaar en dus perfect voor doordeweeks. Zin in vis? Serveer het gerecht met wat gebakken gamba's!

naar recept
orzo lijst kritharaki met aubergine, spinazie en gemarineerde feta
risoni met pancetta, paprika, shiitake en rucola

Risoni – ook wel orzo – is een van de kleinste pastasoorten, letterlijk betekent het ‘grote rijst’. Risoni gaat vooral in soep, maar voor salades en bereid als risotto is deze mini-pasta ook heel geschikt. In deze risoni gaat gebakken pancetta, rode puntpaprika en shiitake. En een flinke hoeveelheid rucola voor wat pit. Een echt lekker Italiaans recept.

naar recept
Risoni met pancetta - delicious
risoni met zalm en asperges

Risoni met zalm en asperges is lekker snel klaar. Risoni is pasta die op rijstkorrels lijkt, zeg maar risotto voor mensen zonder geduld! Wil je hem romiger, roer er dan op het laatst een gulle schep mascarpone door.

naar recept
risoni met zalm en asperges - delicious

Lees meer: razendsnel Italiaans: 66x recepten