aantal 18 |
dessert, gebak, koek, nagerecht, zoet |
herfst, kerst, najaar, winter |
midden-oosters |
dessert, gebak, koek, nagerecht, zoet |
herfst, kerst, najaar, winter |
midden-oosters |
Let's go nuts! Voor zoet uit het Midden-Oosten heb je wel een paar noten te kraken. Dus sla maar in die pistaches want je maakt er fantastische chewy repen mee. Deel ze uit of serveer zo'n zalige pistachereep naast een kop sterke koffie.
Kookgerei
-
ook nodig: bakvorm van 22×22 cm, keukenmachine
Ingrediënten
- 4 eieren, losgeroerd
- 250 g bruine basterdsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 50 g bloem, gezeefd
- 1 tl kaneel
- ¼ tl geraspte nootmuskaat
- 2 tl bakpoeder
- 400 g pistachenoten, middelgrof gehakt
- poedersuiker, om erover te strooien
deegbodem
- 150 g bloem, gezeefd
- 70 g fijne kristalsuiker
- 120 g koude boter, in blokjes
Instructies
-
Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de bodem en randen van de bakvorm met bakpapier.
-
Doe voor de deegbodem de 150 g bloem met de kristalsuiker en boterblokjes in de keukenmachine, voeg iets zout toe en mix ze met behulp van de pulseknop tot een fijn, kruimelig mengsel. Of wrijf met je vingertoppen de boter door het deeg en vorm tot een bal.
-
Spreid het deeg in een egale laag uit op de bodem van de bakvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel. Bak in ± 20 min. lichtbruin in de oven.
-
Doe de eieren, basterdsuiker en vanille met 50 g bloem, de kaneel, nootmuskaat, het bakpoeder, de pistachenoten en 1⁄2 tl zout in een grote kom en meng alles met je handen door elkaar.
-
Spreid dit mengsel in een egale laag uit op de deegbodem en bak 25-30 min. tot de pistachelaag in het midden stevig aanvoelt.
-
Laat in de bakvorm afkoelen op een rooster en snijd in repen. Bestrooi ze vlak voor serveren met poedersuiker.
Voedingswaarde
calorieën: 304kcal
eiwit: 8g
vet: 17g
koolhydraten: 28g
RECEPTEN, BEREIDING: MICHAEL RANTISSI | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!