ma’amoul: griesmeelkoekjes met cashewnoten

ma’amoul: griesmeelkoekjes met cashewnoten
aantal 30 |
zoet |
|
midden-oosters |
Let's go nuts dit weekend met griesmeelkoekjes, ofwel: ma'amoul. Voor deze koekjes uit het Midden-Oosten moet je wel een spreekwoordelijke harde noot kraken. Dus handen uit de mouwen voor deze overheerlijke kleine bolletjes gevuld met cashewnoten.

Tip: Begin 1 dag eerder met het deeg.

Meer Midden-Oosterse recepten ontdekken? Het huidige nummer van delicious. staat helemaal in het teken van 'kook de wereld'. Je vindt het magazine in de winkel of shopt het hier online.

Voorbereiding55 minutes
Kooktijd20 minutes
rusten1 hour

Ingrediënten

deeg

  • 500 g fijne semolina, griesmeel
  • 150 g boter, gesmolten en afgekoeld
  • 60 ml neutrale olie
  • 7 g gedroogde gist
  • 1 el fijne kristalsuiker
  • 75 g bloem, gezeefd
  • ¼ tl bakpoeder
  • evt. ½ tl mastiek*
  • ¼ tl rozenwater
  • poedersuiker, om erover te strooien

vulling

  • 150 g cashewnoten, fijngehakt
  • 55 g fijne kristalsuiker, ± 4 el
  • 1 el rozenwater (supermarkt, Midden-Oosterse winkel)
  • ½ tl kaneel
  • 20 g boter, gesmolten

Instructies

  • Doe voor het deeg de semolina in een grote kom en meng er met je handen de 150 g gesmolten boter en de olie door, zodat je een glad mengsel krijgt. Dek de kom af met plasticfolie en laat het mengsel bij kamertemperatuur een nacht rusten.
  • Doe de gist met 1 el suiker en 100 ml lauwwarm water in een maatbeker en roer door elkaar. Laat 10-12 min. rusten tot zich schuim vormt.
  • Voeg de bloem, het bakpoeder en evt. de mastiek toe aan het semolinamengsel. Meng vlug het gistmengsel en rozenwater erdoor, zodat je een kneedbaar deeg krijgt. Kneed vooral niet te lang. Leg het deeg in een grote, schone kom en laat het afgedekt met plasticfolie 1 uur rusten. Het deeg is klaar als je er een balletje van kunt draaien zonder dat dit verkruimelt. Voeg anders nog 1 el water toe aan het deeg en laat het nog 10-15 min. rusten.
  • Doe voor de vulling de cashewnoten, kristalsuiker, het rozenwater, de kaneel en gesmolten boter in een grote kom en roer door elkaar.
  • Neem ruim 1 el van het deeg in je ene hand, maak een bolletje, prik met je vinger een gat. Vul het gaatje voor driekwart met vulling. Vouw het deeg er voorzichtig omheen, zodat de vulling omsloten is. Maak ongeveer 30 gevulde koekjes. Je kunt ook een speciale ma’amoul-mal van hout of kunststof gebruiken, te koop bij Midden-Oosterse supermarkten.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de koekjes met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes lichtbruin in 18-20 min. Ze krijgen barstjes, maar vallen niet uit elkaar. Laat de koekjes volledig afkoelen en bestrooi ze vlak voor je ze serveert met poedersuiker.

Voedingswaarde

calorieën: 166kcal
eiwit: 3g
vet: 9g
koolhydraten: 17g
auteur: delicious.
* Mastiek koop je bij Marokkaanse, Turkse of Midden-Oosterse supermarkten. Het zijn harskorreltjes die je eerst tot poeder stampt voor je het gebruikt. Het is hars van de mastiekboom, die veel voorkomt in de Levant. 

RECEPT: MICHAEL RANTISSI | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS.

 

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!