glutenvrij / lactosevrij, veganistisch
aantal 4 |
|
|
|
glutenvrij, lactosevrij, vegan
|
|
|
glutenvrij, lactosevrij, vegan
Wil je weten hoe een meisje uit India dat niet kon koken uiteindelijk succesvol een restaurant in Londen runt, lees dan het boek van Asma Kahn. Zij is de belichaming van a force of nature, waarbij haar positieve energie haar bijzonder veel heeft gebracht. Zoals ze zelf zegt: ‘Niemand in de foodwereld was als ik: een immigrant, moslima en ook wat ouder. Maar je hoeft geen Nigella te zijn om succes te krijgen.'
In delicious. oktober vind je een selectie recepten uit Kahn's nieuwe kookboek Ammu. Zoals de sada pulao hieronder. Bestel het magazine hier!
Pilav: sada pulao
'De klassieke Bengaalse sada pulao heeft een delicate fruitig-zoete smaak van de rozijnen. Hij wordt vooral gemaakt voor bruiloften en festivals. Als je een geopend pakje gedroogd fruit hebt dat de zachte textuur heeft verloren, maak dan deze pilav: de stoom van de rijst brengt het fruit weer tot leven', legt Asma uit.
Ingrediënten
- 300 g basmatirijst
- 5 el plantaardige olie of ghee
- 2 groene kardemompeulen
- 2 cm kassiaschors of 1 kaneelstokje
- 2 kruidnagels
- 1 groot Indiaas laurierblad, tej patta*
- 50 g cashewnoten
- 70 g rozijnen of gedroogde cranberry’s
- 1 middelgrote witte ui, in dunne ringen
Instructies
-
Was de rijst in een zeef onder koud stromend water tot er helder water af komt. Doe de rijst in een schaal met koud water en laat hem minstens 2 uur of zo lang mogelijk weken – ik zie na het weken altijd een verschil in lengte van de korrels. De rijst is zo sneller gaar en zal minder plakken, omdat de korrels tijdens het weken water opnemen.
-
Verhit de olie of ghee in een pan met dikke bodem op halfhoog tot hoog vuur. Voeg als de olie heet is de kardemompeulen, kassiaschors, kruidnagels en laurier toe. Schep na een paar seconden als de specerijen gaan sissen en springen met een schuimspaan alle specerijen uit de pan en laat zo veel mogelijk olie in de pan achter. Doe de cashewnoten in de pan en roer tot ze lichtbruin zijn; schep ze met de schuimspaan uit de pan op een bord. Zet het vuur laag, doe de rozijnen of cranberry’s in de pan en bak ze een paar seconden – schep ze zodra ze op- zwellen met de schuimspaan uit de pan. Voeg de ui toe aan de pan en bak hem 10 min. af en toe roerend tot hij goudbruin en gekaramelliseerd is. Schep de ui op een bord om uit te lekken. Spreid de ui over het bord uit zodat hij bij het afkoelen krokant wordt.
-
Giet de rijst af en spreid hem korte tijd uit op keukenpapier om eventueel vocht te verwijderen, knijp de korrels niet uit omdat ze dan breken.
-
Breng water aan de kook. Doe de rijst in de pan, voeg de gebakken hele specerijen en de helft van de uien toe. Roer 1 min. zodat de rijst met gekruide olie is omhuld, doe het zout erbij met 600 ml kokend water zodat hij onderstaat. Kook de rijst in de pan ± 4 min. op halfhoog tot hoog vuur tot het grootste deel van het water is opgezogen. Zet het vuur lager, zet het deksel op de pan en laat de rijst in nog 5 min. gaar koken. Voeg de noten en het fruit toe en meng alles luchtig met een vork. Garneer met de overgebleven ui.
Voedingswaarde
calorieën: 520kcal
eiwit: 9g
vet: 20g
koolhydraten: 75g
*Laat de Indiase laurier evt. weg.
RECEPT: ASMA KAHN | FOTOGRAFIE: LAURA EDWARDS | STYLING: TAMARA VOS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
/**/