Sticky toffee pudding! Denk je bij pudding al snel aan iets dat in puddingvorm wordt gemaakt – bijvoorbeeld griesmeel-, custard- of chipolatapudding – in Engeland heeft het een veel bredere betekenis.
Pudding staat daar gelijk aan een toetje en dat kan in veel verschillende soorten; gebakken, gestoomd, gekookt of alleen opgesteven in de koelkast. Van klassiekers als bread & butter-pudding, Christmas-pudding tot summer-pudding. Zo’n warm toetje uit de oven is favoriet aan de overkant van het kanaal en er worden er heel wat gebakken.
Echt Brits: sticky toffee pudding
Engeland is het land van scones, spongecakes, trifles, afternoon tea en ga zomaar door. Bij elke fair wordt wel een bakwedstrijd georganiseerd en het aantal thuisbakkers neem de laatste jaren alleen maar toe. Dat laatste is mede te danken aan The Great British Bake Off, de Britse bakwedstrijd waar Heel Holland Bakt op gebaseerd is. Inmiddels is het format van de bakwedstrijd aan tientallen landen verkocht en dat heeft thuisbakken over de hele wereld steeds populairder gemaakt.
Rutger: ‘Ik heb een klassieke sticky toffee pudding gemaakt, een cake van dadels die je royaal overgiet met karamelsaus. Heerlijk comfortfood! Voor een extra fijne smaak heb ik wat speculaaskruiden aan het beslag toegevoegd en waar de pudding traditioneel met butterscotchsaus wordt geserveerd, kies ik voor ahorn-karamelsaus. Dat wordt zeker genieten!’.
Workshop Rutger Bakt
Meer leren van Rutger? Op 27 september 2022 geeft hij zijn online masterclass cheesecake bakken. Hij leert je hoe je de lekkerste cheesecakes maakt. En natuurlijk krijg je alle recepten en veel variaties.
Kookgerei
- springvorm van 20 cm Ø, ingevet
- blender of foodprocessor
Ingrediënten
- 185 g dadels, zonder pit
- ¾ tl baksoda
- 165 ml kokend water
- 75 g boter, op kamertemperatuur
- 130 g donkerbruine basterdsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 2 eieren, op kamertemperatuur
- 150 g bloem
- 1½ tl bakpoeder
- 1½ tl speculaaskruiden
- boter, om in te vetten
toffeesaus
- 160 g suiker
- 150 ml slagroom
- 80 ml ahornsiroop
- 25 g boter
- snuf zeezout
Instructies
- Doe de dadels en baksoda in een kom, giet het kokende water erop en laat 30 min. staan.
- Doe de dadels met het water in de blender of in een foodprocessor en maal fijn.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de boter, basterdsuiker, het vanille-extract en ¼ tl zout in een kom en klop kort met de mixer.
- Meng de eieren door het mengsel en dan de gemalen dadels.
- Spatel als laatste de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden erdoor.
- Doe het beslag in de vorm en bak in 35-45 min. gaar. Test of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de cake gaar. Haal de ring van de springvorm en laat de cake iets afkoelen.
- Doe voor de saus 30 ml water en de suiker in een pan en laat goudbruin karamelliseren. Verwarm intussen de slagroom, de ahornsiroop, de boter en het zout in de steelpan tot tegen het kookpunt.
- Voeg als de karamel goudbruin is het roommengsel toe en roer goed. Let op, dit gaat spetteren!
- Laat de saus al roerend 1-2 min. doorkoken op laag vuur en laat ’m dan iets afkoelen. Serveer de sticky toffee pudding (lauw)warm of afgekoeld met ahorn-karamelsaus erover gesprenkeld.
Voedingswaarde
Bekijk ook het recept voor gebakken cheesecake van Rutger >