Recent was er een hoop om te doen: vegan melk. In het najaar van 2020 verscheen een voorstel in het Europees Parlement om plantaardige melk uit het zuivelschap te verbannen. Dit werd breed gesteund en ook de Europese Zuivelorganisatie had daar wel oren naar. Iedere associatie met ‘zuivel’ zou verboden worden voor plantaardige zuivelproducten – inclusief serveersuggesties op verpakkingen en tips om het te gebruiken zoals klassieke kookroom of kaas.
Vegan verwarring
Het zou allemaal te verwarrend zijn, die link tussen vegan melk en ‘normale’ zuivel. Verpakkingen zouden daardoor ook een compleet ander uiterlijk moeten krijgen. Geen kopie van een melkpak dus, zodat de consument voortaan duidelijk het verschil zou kunnen zien.
Zo ver is het uiteindelijk gelukkig niet gekomen. Consumenten en grote organisaties lieten er geen gras over groeien en spraken zich uit tegen dit bizarre voorstel. Voorlopig mag plantaardige melk dus gewoon plantaardige melk heten, net als iedere andere vorm van vegan zuivel. Vegan kaas, vegan yoghurt en vegan kwark: op het moment van schrijven is daar niets crimineels aan.
Over op plantaardige melk?
Sojamelk was lange tijd lang de GOAT (greatest of all time) in het vegan zuivelschap. Inmiddels moet ze de rekken delen met populairdere soorten. Havermelk, kokosmelk, amandelmelk, cashewmelk: de keuze is gigantisch. Welke plantaardige melk het beste in jouw culinaire leven past is echt een kwestie van smaak. Proef dus veel en vaak om uit te vinden welke smaak en soort je het lekkerst vindt.
De nieuwste hype is plantaardige melk van erwten en zelfs aardappels. Beiden beter voor het milieu dan notenmelk, omdat deze gewassen minder water nodig hebben en ook in een koeler klimaat groeien! Ook is er nu havermelk van eigen bodem. Dit merk ontstond in Amsterdam en maakt prachtige verpakkingen.
Goedkope plantaardige melk
Er zitten smakelijke voordelen aan vegan melk en ook delicious. is fan. Waar we op de redactie dan weer minder vrolijk van worden, is de prijs waarvoor plantaardige melk en andere vegan zuivel verkocht wordt. Zo fantastisch als ‘voor meer plantaardig gaan’ is, zo jammer is het dat we daarvoor dieper in de buidel moeten tasten. Daarom zochten we naar een manier om lekker low budget van plantaardige melk te kunnen genieten.
We vonden de deze handige melkmaker, de Chufamix Vegan Milker. Een absolute supertool! Zonder knoeien maak je van allerlei noten en zaden volle en verse melk. Zowel erwten- als aardappelmelk zijn niet echt lekker zelf thuis te maken, dus gebruik de Chufamix liever voor vegan melk van granen, noten en zaden.
Recept zelf vegan melk maken
Heb je zin om meteen aan de slag te gaan met de vegan melkmaker? Start dan met melk van amandelen of cashewnoten!
- Week 125 g noten 1 nacht in ruim water. Giet af en pureer ± 2 min. in de blender met 1 l vers water.
- Maak van het vocht vegan melk volgens de aanwijzingen bij de melkmaker of laat het vocht uitlekken in een zeef bekleed met kaasdoek uitlekken.
- Wring daarna zo veel mogelijk vocht uit de notenmassa. In de koelkast kun je de notenmelk goed afgedekt 2-3 dagen bewaren.
Mooi bijkomend voordeel: doordat je de melk zelf maakt en in herbruikbare verpakkingen bewaart, gooi je ook minder weg. Lekkere win-win situatie dus!
Beelden: Chufamix. No Revisions, The Humble Co., Tavis Beck on Unsplash