vegetarisch
aantal |
gebak, nagerecht, zoet |
feestdagen, feestelijk, vakantie, weekend, zomer, zomers |
frans |
vegetarisch
Als we de zomer in een tarte tatin moesten vangen, dan smaakte hij zoals deze rijke, gulle taart. De zomers zoete, zongerijpte mango’s vormen de heerlijke basis en een frisse vleug kokosrasp maakt hem helemaal af! Hij is perfect voor etentjes met grote groepen en lange tafels, maar steelt ook de show tijdens een picknick, want hij is zowel lauw als op kamertemperatuur waanzinnig lekker. Liever een hartige tarte tatin? Bak dan deze met sjalotten, spek en tijm.
Ingrediënten
- 2 grote rijpe mango’s
- 200 g fijne kristalsuiker
deeg
- 200 g bloem
gezeefd
- 100 9 ijskoude boter in blokjes
- 1 eidooier
- 25 g geraspte kokos
+ evt. wat extra
- ook nodig: suikerthemometer, dichte taartvorm of tarte tatinvorm van 24 cm Ø of een hoge, metalen, ovenvaste koekenpan (maar dan is het keren iets lastiger), dik ingevet met boter
Instructies
- Wrijf voor het deeg de bloem, een mespunt zout, de boterblokjes, de eidooier en de kokos in een kom met behulp van de vingers van één hand snel tot een kruimelmengsel. Dit kun je ook met een mixer doen, maar mix niet te lang. Voeg ± 1⁄2 el ijskoud water toe en kneed snel tot een soepel deeg. Te lang kneden maakt het deeg te warm, waardoor de boter zacht wordt en het eindresultaat niet meer bros is. Laat het deeg minstens 30 min. verpakt in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Schil de mango’s en snijd ze in dikke parten of schijven van 1 cm.
- Verwarm in een steelpan met dikke bodem de suiker met 50 ml water langzaam totdat de suiker is gesmolten. Zet het vuur hoger en verwarm de siroop, zonder roeren, totdat hij diep honingkleurig of reebruin van kleur is. De suikerthermometer meet nu krap 170°C. Dit duurt wel even, want al het water moet verdampen voordat de temperatuur goed op kan lopen. Veeg suikerkristallen langs de pan-rand naar beneden met een natgemaakt bakkwastje. Raak de karamel niet aan (heet!) en werk snel, want de karamel wordt snel hard. Schenk de karamel in de vorm en leg de mangoparten er meteen in.
- Rol het deeg uit, prik het in en leg het op de mango. Vouw het overhangende deeg terug onder de deegdeksel, zodat de deksel in de vorm valt, net tegen de binnenkant van de wand van de vorm.
- Bak de tarte tatin in de voorverwarmde oven in 45 min. goudbruin en gaar. Laat de taart 10 min. afkoelen. Leg een schaal op de vorm en keer de vorm én schaal – van je af en boven de gootsteen! Verwijder de vorm en serveer de taart lauwwarm of op kamertemperatuur. Bestrooi evt. nog met een beetje extra kokos.
Voedingswaarde
calorieën: 395kcal
eiwit: 5g
vet: 15g
koolhydraten: 60g
RECEPT: RUDOLPH VAN VEEN | FOTOGRAFIE: ERIC VAN LOKVEN | STYLING: JAN WILLEM VAN RIEL | BEREIDING: EKE MARIËN.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!