pulled pork van Dan Toombs

pulled pork van Dan Toombs
lactosevrij
aantal | hoofd, hoofdgerecht | familietijd, feestelijk, winter, zomer, zomers | amerikaans, indiaas | lactosevrij
BBQ met een kick als het om deze pulled pork gaat! Je kunt gewoon barbecueën of — net als curry guy Dan Toombs — alles een kruidige kick geven met marinade, chutney of Indiase rub. Dat vraagt wel tijd om in te trekken, maar zo krijg je wel echt iets verrukkelijks. TIP: begin 1 dag of ± 3 uur van tevoren aan dit recept.
Kooktijd9 hours

Ingrediënten

  • 3 kg procureur boston butt, met schouderblad (vraag je slager)
  • 125 ml ciderazijn
  • 500 ml kant-en-klare barbecuesaus* + extra voor erbij
  • evt. brood en garnituur voor erbij

rub

  • 4 el paprikapoeder
  • 4 el lichte basterdsuiker of geraspte palmsuiker
  • 4 el knoflookpoeder
  • 3 el uienpoeder
  • 2 el kashmiri-chilipoeder (supermarkt of toko)
  • 1 1/2 tl komijnpoeder
  • 1 1/2 tl korianderpoeder

Ook nodig:

  • bbq met deksel, ingebouwde temperatuurmeter of losse oventhermometer, plantenspuit

Instructies

  • Meng voor de rub alle ingrediënten met 4 el zout en 2 tl versgemalen zwarte peper goed in een glazen pot. Wrijf het vlees aan alle kanten in met 4 el van de rub. Dit kun je het beste een dag eerder doen, maar een paar uur van tevoren kan ook als dat beter uitkomt.
  • Maak de barbecue klaar voor koken boven indirecte hitte. Verplaats de 
hete kolen zodra er as op ligt naar één kant van de barbecue en plaats aan de andere kant een lekbakje voor de helft gevuld met water. Als je een keramische barbecue gebruikt, dan heb je geen lekbakje nodig. Sluit de deksel en zet de bovenste en onderste ventilatiegaten helemaal open. Na 30 min. kun je de temperatuur regelen. Zet het onderste ventilatiegat voor de helft 
dicht om de luchtstroom naar de barbecue te beperken en laat het bovenste ventilatiegat open. Pas nu de temperatuur aan door het bovenste ventilatiegat een stukje dicht te zetten, tot je een constante temperatuur van 110°C hebt. Het finetunen doe je met het bovenste ventilatiegat, waarbij je de ventilatie meer open zet om de temperatuur te verhogen of juist meer sluit als het te heet wordt.
  • Controleer de temperatuur elke 45 min. en voeg nog wat aangestoken briketten aan de brandende houtskool toe als
de barbecue niet heet genoeg blijft. Leg het vlees dan met de huid naar beneden aan de koelere kant van de barbecue en sluit de deksel.
  • Meng de azijn met nog 2 el van de rub in een plantenspuit en sproei af en toe over het vlees als het er droog uitziet. Na ± 4 uur garen op 110°C zal het vlees een rooksmaak hebben en diepbruin van kleur zijn.
  • Leg het vlees op een schoon werkvlak, wikkel strak in een paar lagen aluminiumfolie en leg nog 3-5 uur terug op de barbecue. Controleer of het vlees gaar is door op het vlees te duwen. Als het vlees niet terugveert, kun je het uit elkaar trekken. Haal het vlees van de barbecue en laat 1-2 uur in aluminiumfolie rusten. Pluk daarna het vlees uit elkaar en roer de bbq-saus erdoor. Trek handschoenen aan als je het vlees met de hand plukt, want het is erg heet. Serveer met bbq-saus als dip of op een broodje of naan met garnituur naar keuze.

Voedingswaarde

calorieën: 726kcal
eiwit: 26g
vet: 43g
koolhydraten: 58g
auteur: delicious.
*Of maak de universele barbecuesaus uit Dan Toombs boek.

EXTRA TIP: Overgebleven vlees kun je een paar dagen in de koelkast bewaren of invriezen. Heerlijk in gepofte aardappel!
RECEPTEN: DAN TOOMBS | FOTOGRAFIE: KRIS KIRKHAM.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Probeer naast deze pulled pork ook eens: mosselen van de bbq met peterselie, knoflook en bleekselderij