Ganache is het Franse woord voor sukkel. Een leerlingkok goot per ongeluk hete room in een kom met gehakte chocolade. De chef schold hem uit voor ganache! Toen het resultaat na roeren en afkoelen heerlijk bleek te zijn, bleef deze naam hangen.
De basisverhouding voor klassieke ganache is anders voor verschillende soorten chocolade. Pure chocolade bevat meer chocoladebestanddelen en minder vet zodat het ook opstijft bij het toevoegen van relatief veel room. Witte chocolade bestaat voor het grootste gedeelte uit vet en stijft niet goed op bij het toevoegen van veel room. Weeg voor onderstaande verhoudingen zowel de chocolade als de room. Gebruik voor zachtere ganache iets meer slagroom en voor een stevige ganache iets minder.
Pure ganache: 1 deel chocolade + 1 deel room.
Melkganache: 1 1⁄2 deel chocolade + 1 deel room.
Witte ganache: 2 delen chocolade + 1 deel room.
Geef ganache extra smaak
Trek evt. specerijen als kaneel, vanille en steranijs mee tijdens het verwarmen van de room. Of roer stukjes (gekaramellisseerde) noot of kleingesneden zuidvruchten door de ganache.
Ganache-ideeën
Verwarm de room tot het kookpunt. Hak intussen de chocolade in stukjes en doe in een hittebestendige kom. Giet de hete slagroom over de chocolade en laat even staan. Roer alles heel rustig door tot alle chocolade is gesmolten. Je kunt de ganache nu op verschillende manieren gebruiken.
- Giet warme ganache in een taartbodem en laat afkoelen voor een stevige chocoladetaartvulling. Ideaal voor tartelettes.
- Giet warme ganache over een taart voor een mooie laag chocolade- glazuur.
- Laat ganache bijna volledig afkoelen en opstijven, klop het luchtig en gebruik als vulling van taart, soes of macaron.
- Spuit toeven iets afgekoelde en opgeklopte ganache als versiering op een taart.
- Vorm balletjes van afgekoelde en opgeklopte ganache, rol ze door cacaopoeder en maak zo chocoladetruffels.
Zie ook: de lekkerste kerstdesserts met chocolade
In het kerstnummer van delicious. vind je een heerlijke ganachetaart met mokkaroom. Bestel het nummer hier: