aantal 1 |
dessert, ijs, nagerecht |
|
italiaans |
dessert, ijs, nagerecht |
|
italiaans |
Op de Italiaanse eilanden barst het van de zoetekauwen: ze maken er al generaties lang de allerlekkerste sorbetto, granita en gelato. Wat je misschien nog niet wist is dat veel van de ijssmaken zijn beïnvloed door de Arabieren, zoals jasmijn, kaneel, saffraan en amandel. Reis je naar Sicilië, dan is er eigenlijk maar één smaak die er toe doet: citroen!
Kookgerei
-
ook nodig: keukenthermometer, ijsmachine
Ingrediënten
- 250 ml citroensap, versgeperst van ± 5 citroenen
- 150 g fijne kristalsuiker
- evt. 6 g stabilisator, 2 tl voor sorbetijs (online)*
- evt. 6 citroenen, gehalveerd, vruchtvlees eruit gelepeld, om het ijs in te serveren
- met citroen gearomatiseerde olijfolie, voor erover
Instructies
-
Verwarm het citroensap met 500 ml water in de steelpan tot 40°C, gebruik hiervoor een kernthermometer. Voeg geleidelijk en onder voortdurend roeren de suiker en sorbetstabilisator toe (als je die gebruikt). Laat volledig oplossen. Verwarm het mengsel tot 65°C, neem van het vuur en doe over in een grote, hittebestendige kom. Zet de kom in een grotere kom met ijswater. Roer tot het mengsel volledig is afgekoeld.
-
Doe het over in de ijsmachine en draai het in 1 uur en 30 min. tot glad ijs.
-
Schep het sorbetijs in een diepvries- doos of direct in de halve citroenen en laat minstens 1 uur bevriezen voor serveren. Sprenkel vlak voor serveren wat met citroen gearomatiseerde olie over het sorbetijs.
Voedingswaarde
calorieën: 72kcal
koolhydraten: 17g
* Met stabilisator voor ijs wordt je sorbet gladder en romiger, en smelt minder snel.
RECEPTEN BEN WILLIAMSON, MASSIMO MELE. FOTOGRAFIE CHRIS COURT, NIGEL LOUGH. STYLING KIRSTEN JENKINS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
/**/