glutenvrij, vegetarisch
aantal 4 |
bijgerecht |
weekend, winter |
frans, zwitsers |
glutenvrij, vegetarisch
bijgerecht |
weekend, winter |
frans, zwitsers |
glutenvrij, vegetarisch
Deze aardappelgratin met gruyère geeft je meteen dat gezellige wintersportgevoel. De Zwitserse Alpenkaas smelt in de oven en geeft de gratin extra veel smaak. Lekker als bijgerecht voor tijdens een gezellig etentje met de hele familie.
Kookgerei
-
Ronde ovenschaal van 28 cm Ø en 5 cm diep (1,2 l inhoud)
Ingrediënten
- 1 teen knoflook gekneusd
- 50 g boter in blokjes + extra voor het invetten van de ovenschaal
- 1 grote ui in dunne ringen
- 800 g licht kruimige aardappels geschild, in dunne schijfjes
- 400 ml slagroom
- 1 takje tijm
- 150 g gruyère versgeraspt
- 1 ⁄4 tl versgeraspte nootmuskaat
Instructies
-
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de ovenschaal in met de gekneusde knoflook. Laat opdrogen en vet dan in met boter.
-
Verdeel de uienringen over de bodem van de ovenschaal. Leg hierop de aardappelschijfjes en de boterblokjes tussen de laagjes en schenk de room erover. Bestrooi met zout en peper naar smaak. Voeg de tijm toe en verdeel de rest van de boterblokjes erover.
-
Vet een vel aluminiumfolie in met boter en dek de schaal ermee af. Bak de gratin 1 1⁄2-2 uur tot de aardappelschijfjes gaar zijn. Neem de folie weg, verdeel de gruyère erover en bestrooi met nootmuskaat.
-
Zet de ovengrill op 220°C. Laat de gratin in 12-15 min. goudbruin en knapperig worden. Bestrooi vlak voor serveren met versgemalen zwarte peper.
Voedingswaarde
calorieën: 770kcal
eiwit: 17g
vet: 58g
koolhydraten: 43g
Recepten: Sam & Ellie Studd. Fotografie: Chris Court. Styling: Kirsten Jenkins.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!