Als je de visboer met z’n fileermes in de weer ziet, lijkt een vis schoonmaken easy. Maar in de praktijk blijkt dat soms lastig. Gelukkig: delicious.friend Eke Mariën weet alles over het fileren van vis!
rondvis fileren
1 | Lossnijden achter de kieuwvin
Begin met het visvlees achter de kieuwvin goed los te snijden.
2 | Filet insnijden
Snijd nu de hele filet vanaf de kop schuin naar achter langs de boven(rug) kant en de graten los om een begin te maken.
3 | Filet lossnijden
Snijd de filet nu verder schuin naar achter toe langs de hele visgraat los en houd steeds een kleine hoek aan, zodat je niet óp de graat, maar er strak langs snijdt.
4 | Graatjes verwijderen
Verwijder de graatjes met een pincet. Met je vinger kun je zachtjes over het midden van de filet duwen, zo voel je precies waar de graten zitten. Evt. kun je nu op dezelfde wijze als bij de platvis het vel verwijderen. Echter, het vel van zeebaars wordt lekker krokant als je het bakt, dus je kunt het ook zo laten.